Bindingsværk
Bindingsværk er en århundrede gammel byggeskik, der ophørte i slutningen af 1800-tallet.
Bispetoften
Området var indtil 1890'erne ubebygget, hvor arealet blev inddraget i byplanlægningen. Navnet Bispetoften stammer fra dengang, området var ejet af biskop Peder Hygom.
Chr. G. Filtenborg
Chr. Filtenborg var urgrosserer, byrådsmedlem og en driftig og dygtig forretningsmand. Han oparbejdede en stor formue. En del af den brugte han til velgørende formål. Han var en af de drivende kræfter bag Landsudstillingen i 1909, som han støttede med, hvad der i nutidskroner svarer til, 1,8 millioner.
Chr. Filtenborgs Plads
Chr. Filtenborgs Plads fik navn i 1929. Den har bevaret sin åbne struktur med udsigt over Tangkrogen og Aarhusbugten. Pladsen er omgivet af flere interessante bygninger og rummer også mulighed for kunstneriske oplevelser.
Demokraten
Avisen startede som ugeblad i 1883. Efter nogle år med økonomiske problemer var den i perioden fra 1894 til 1925 byens største avis.Lørdag 17. august 1974 udkom Demokraten for sidste gang.
Frederik Visby
Frederik Visby er kendt for sine knap 100 akvareller med motiver hentet fra Århus i 1850'erne. Han kunne ikke leve af sin kunst, så han ernærede sig som håndværksmaler, fotograf og tandlæge.
Helligaandshuset
Helligåndshuset i Middelalderens Aarhus lå ved Lille Torv langs Immervad mellem åen og Vestergade, nærmere bestemt under det nuværende Magasin. Hospitalet er nævnt i begyndelsen af 1300-årene, hvor dets kapel betænkes i et testamente. Helligåndshusene var en vigtig del af købstædernes liv fra slutningen af 1200-årene. I Aarhus stammer de ældste arkæologiske oplysninger vedrørende Helligånds-hospitalet fra området omkring Vestergade nr. 1 og 3.
Humpback Gunship "Cherry Blossom"
"Cherry Blossom" er navnet på en skulptur, der forestiller en kamphelikopter formet som en pukkelhval. Den er udført af australieren Benjamin Gilbert. Den er p.t. udstillet mellem Musikhuset og ARoS, men skal i 2014 flyttes ned til havnen ved det nye Multimediehus.
Jubilæumshuset
Jubilæumshuset ligger på hjørnet Strandvejen/Dalgas Avenue. Villaen blev bygget i anledning af Aarhus købstads 500 års jubilæum i 1941 som et eksempel på tidens typiske, danske hus.
Kongevejen
Kongevejen går fra Filtenborg Plads forbi Marselisborg Slot og ender ved Oddervej.Om sommeren færdes man her under et løvhang af bøgetræer og langs slottet de beskårne lindetræer. Herfra har man også en flot udsigt over bugten.
Livgarden (Marselisborg Slot)
Livgarden eller rettere Den Kongelige Livgarde står vagt ved Marselisborg Slot, når Dronningen og den kongelige familie opholder sig der. Et vagthold er på 9 mand, der har vagten i 24 timer.
Lokalcenter Dalgas
Lokalcenter Dalgas har en unik beliggenhed tæt på skov og strand. På grunden lå den tidligere sporvognsremise. Det var også her Brændværnsmuseet befandt sig.
Mindebroerne
Al trafik ind og ud af byen i syd skulle passere over Mindebro. Der har i tidens løb været flere forskellige broer. Mindebro forsvandt i slutningen af 1930'erne, da åen blev overdækket. Med frilæggelsen af åen får Århus måske igen en Mindebro.
Pumpestationen
På Strandvejen ligger en iøjnefaldende, ottekantet bygning med kobbertag. Der er jævnligt blevet stillet spørgsmål i aviserne om bygningens brug og historie. Den lille bygning har en stor historie, men rummer noget så prosaisk som en pumpestation.
Statuen af Enrico Dalgas
Det danske Hedeselskab besluttede at opstille en statue af Enrico Dalgas i Aarhus. Den blev afsløret i 1901. Statuen har haft flere placeringer i byen, men står nu for enden af Dalgas Avenue ved Chr. Filtenborgs Plads.
"Stele" af Bent Sørensen
Bent Sørensens ”Stele” står i Villa Albas have på Chr. Filtenborgs Plads. Haven er privat, men udefra kan man se den abstrakte 3 m. høje og ½ m. brede bronzeskulptur.
Sømanden
Bronzeskulpturen på Aarhus Havn ved Dokk1, ”Sømanden”, eller som den også kaldes ”De omkomne”, er rejst til minde om de mere end 2.000 danske søfolk, der mistede livet under Anden Verdenskrig.
"Uglemanden"
Uglemanden, Niels Søren Andresen, var en kendt skikkelse i Aarhus, hvor han i 1930erne, 40erne og 50erne færdedes med sin ugle. Han og uglen, Ulle, blev fotograferet af utallige borgere og turister i byen.
Varna
I Varnas over 100-årige historie har den i årtier været et yderst populært udflugtsmål, og den har haft sine op og -nedture under fordkellige værtsskaber. Efter besættelsen svingede Varnas tilstedeværelse mellem glemsel og chokerende opsigt.
Villa Alba
Villaen blev bygget til urgrosserer Chr. G. Filtenborg og stod færdig i 1904. Den statelige villa har haft flere ejere. I 1996 blev den købt af firmaet Schouw & Co og fungerer nu som virksomhedens domicil.
Frantz Appelt.
Købmand Frantz Appelt 1809-1893.