Du er her:  Forsiden >  Artikler >  Humpback Gunship         Søg på sitet:
"Humpback Gunship" "Cherry Blossom".   Artikel Gå til artikel-oversigten.
Humpback Gunship "Cherry Blossom".
"Cherry Blossom" er navnet på en skulptur, der forestiller en kamphelikopter formet som en pukkelhval. Den er udført af australieren Benjamin Gilbert.
Den er p.t. udstillet mellem Musikhuset og ARoS, men skal i 2014 flyttes ned til havnen ved det nye Multimediehus.
"Cherry Blossom"
Figuren, lavet af Benjamin Gilbert, var en af de mest populære på udstillingen Sculpture by the Sea på Tangkrogen i sommeren 2009. Den forestiller en helikopter eller hval-i-kopter, "Humpback Gunship" "Cherry Blossom", dvs. en kamphelikopter formet som en pukkelhval med navnet "Kirsebærblomst". (Gunship = kamphelikopter)

"Cherry Blossom" mellem Musikhuset og ARoS.
Læs videre om pukkelhvalen under Læs mere.
Benjamin Gilbert
Benjamin Gilbert (f. 1979) studerede kunst og design på universitetet i Tasmanien, hvor han svejsede lysestager til salg på markedet i øens hovedby, Hobart, for at skaffe penge til sine studier.
Nogle år senere var den unge australier en berømt skulptør og udstiller i dag også langt uden for Australien.
YouTube kan man se Benjamin Gilbert præsentere sin skulptur på udstillingen på Bondi Beach i Australien i 2008.
Du kan læse mere om den australske Sculpture by the Sea her og her.
Aktivt medlem af Greenpeace
Benjamin Gilbert er medlem af Greenpeace og håber, at den interaktive natur i hans værk vil hjælpe folk til at forstå hans anti-hvalfangst besked. Med en propel over hvalens hoved og hjul under dens hage og hale ligner hvalen en lille kamphelikopter.
"Pukkelhvalens knoglestruktur har fascineret japanske forskere i generationer," siger han. ”De ønsker måske virkeligt at bruge hvaler som model til at bygge militært isenkram. Det er en latterlig skulptur om japansk hvalfangsts latterlighed."
Eventyrfiguren bringer således også et politisk budskab om, at vi skal passe på de truede dyrearter.
400 kilo stål
Den imponerende, pukkelryggede hval-helikopter er svejset sammen lap for lap i rustfrit stål og vejer 400 kilo. Hele skroget under selve skulpturen er lavet af rustfri rør.
Må gerne berøres
Australierens kunstværk var afgjort et af udstillingens mest besøgte – og helt klart, for skulpturen måtte berøres, og børn måtte gerne kravle rundt på og sidde i den sølvfarvede helikopter-hval.
Kunstneren ønsker, at hans kunst skal kunne berøres og bruges, for alt andet er fjendtligt og arrogant. Kunst er kun værdifuldt, når det bruges, mener han.
Indskriften
På højre side af ”hvalen” findes en lille plakette med en trykt tekst, der fortæller om hvalens militære fortid, men også, at den nu tjener til uskadelig luftfragt:
HUMPBACK GUNSHIP
“CHERRY BLOSSOM”
FORMERLY IN MILITARY
SERVICE, NOW
TRANSPORTING VITAL
AIR FREIGHT
BENJAMIN GILBERT
YACKANDANDAH
Århus Kommune køber
Den nærmest eventyragtige figur blev købt af Århus Kommune efter udstillingen. Den er nu opstillet mellem Musikhuset og ARoS, men flyttes ned til det kommende Multimediehus på havnen i 2014.
Købsprisen var 500.000 kr. En del af købssummen, 100.000 blev givet af firmaet Pressalit.
TV3 Østjylland var med, da figuren blev installeret ved ARoS. Indslaget kan ses her på YouTube.
Overpris?
Ifølge udstillingskataloget lød prisen på 220.000 kr. "Mellemmand" og galleriejer Charlotte Fogh kunne dog fortælle, at differencen bl. a. skyldtes en fejl i valutaomregningen. Dertil kom, at skulpturen havde lidt en del overlast på udstillinger i Australien, så dele af den måtte udskiftes og forstærkes.
Service inkluderet i prisen
Benjamin Gilbert var glad for, at "Cherry Blossom" skulle blive i Århus. Han vil derfor tilse skulpturen og udbedre de skader, der måtte opstå.
   I hvalfiskens bug.
Læs mere
Jonas og hvalen
Et barn kan kravle ind i hvalens mave og ud gennem dens barder.
Her kan man tillade sig at associere til bibelfortællingen om Jonas i hvalfiskens bug.
- og her er så beretningen fra Det Gamle Testamente
Jonas (hebræisk for ”due”) forsøgte forgæves at løbe fra Guds befaling. Han ville nemlig ikke til Nineve for at fortælle byens indbyggere, at Gud havde opdaget deres ondskab, og at byen derfor ville blive udslettet om 40 dage.
I stedet stikker Jonas til søs med et skib fra Jafo i Israel. Men det skulle han selvfølgelig aldrig have gjort!
Skibet kommer nemlig i havsnød, og Jonas bliver smidt i havet, hvor han bliver slugt af en hval.
Efter tre dage forbarmer Gud sig over Jonas og lader hvalen sætte Jonas i land.
Denne gang tager Jonas så til Nineve med advarslen om byens udslettelse. Borgerne tager Jonas’ advarsel seriøst og ændrer deres onde levevis. Således afstår Gud fra at udslette Nineve.
”Cherry Blossom”
Det japanske kirsebærtræs, sakuras, korte blomstring fejres overalt i Japan (Hanami festivalen) og store dele af den øvrige verden.
Rig på symbolik
Blomstringens flygtighed og dens ekstreme skønhed er rig på symbolik og associeres med hurtig død.
Symbolikken bruges ofte i japansk kunst, men under Den 2. Verdenskrig blev kirsebærblomster anvendt til at motivere det japanske folk til nationalisme og militarisme.
Kamikaze
De japanske selvmordspiloter malede blomsterne på siderne af deres kamikazefly, inden de begav sig ud på deres selvmordsmissioner.
Kirsebærblomsterne symboliserede for dem livets intensitet og flygtighed, og de faldende kronblade kom til at repræsentere ungdommens offer til ære for kejseren.
Den første kamikaze eskadrille havde en enhed med navnet Yamazakura (Kirsebærblomst).
Altså samme navn som Benjamin Gilberts skulptur, "Kirsebærblomst" eller "Cherry Blossom".
Den japanske regering tilskyndede befolkningen til at tro, at de nedskudte piloters sjæle blev reinkarneret i blomsterne.
Ud over at være en metafor for livets flygtighed er kirsebærblomsterne også et varsel om lykke og symbol på forår, kærlighed og hengivenhed.
Om pukkelhvalen
Pukkelhvalen tilhører bardehvalerne. En voksen hval måler 12-16 meter og vejer cirka 36 ton.
Hvalen er kendt for sine spring over vandet og dens rigt facetterede sang.
Pukkelhvalen lever i oceanerne over hele kloden og er et yndet mål for hval-turister. Den er en meget sjælden gæst i Danmark. Der findes omkring 20.000 pukkelhvaler i hele verden. (2009)
Udseendet
Pukkelhvalen har et kort, tykt legeme, og dens karakteristiske hoved udgør 1/3 af hele legemslængden. Brystfinnerne er meget lange. Barderne er korte og brede. Puklerne og bulerne har givet hvalen dens navn.
Oversiden er i reglen sort, undersiden mere eller mindre hvid eller hvidbroget.
Barderne er brunsorte med 320 i hver overkæbe og op til 75 centimeter lange.
Pukkelhvalers hale er som menneskers fingeraftryk. Ved hjælp af halefotos kan forskere kende de enkelte individer fra hinanden.
Adfærden
Kalven er omkring 4-4,5 meter lang, når den bliver født og vejer cirka 700 kilogram. Kalvene passes af deres mor de første 6 måneder; de følgende 6 måneder er den på delt kost fra moderen og egen kost. Kalvene forlader deres mor i starten af det andet leveår.
Pukkelhvalen bliver seksuel aktiv ved femårs alderen.
Hunhvalerne føder normalt unger hvert 2 eller 3 år
Drægtighedsperioden er på 11 måneder. Pukkelhvalen bliver 40-50 år gammel.
Føden
Pukkelhvalen æder krill, som den sier ud af vandet ved hjælp af barderne, men den jager også fisk, som den kan lamme ved at slå de lange finner eller halen ned i vandoverfladen med et brag.
Hvalerne kan også slå sig sammen om jagten.
De bygger et ”fiskenet” ved at puste bobler i en ring. Fiskene svømmer ikke igennem boblerne og bliver derfor på et afgrænset område.
Hvalerne skiftes til at svømme op gennem bobbeltragten og æde af den indfangne fiskestime.
© 
  Yackandandah
Yackandandah er en lille turistby i staten Victoria i Australien med en befolkning på knap 700 indbyggere.
Den tidligere guldmineby var hjemsted for Humpback Gunship og i 2003 kulisse for filmen Strange Bedfellows med Michael Caton og Paul Hogan.
Den lille by er populær på grund af dens idylliske beliggenhed med skove og bjerge.
(Klik for at læse mere.)