Du er her:  Forsiden > Turforslag >  H. C. Andersen og Aarhus > Herregårde >  Frijsenborg 1868         Søg på sitet:
H.C. Andersen og Aarhus.  Frijsenborg 1868. (11)Turen på Kort    Oversigten over Turforslag 
To ugers luksus på Frijsenborg i 1868
H. C. Andersen ankom i sommeren 1868 til Dampskibsbroen i Aarhus på vej til Frijsenborg. Opholdet varede fra den 17. til 30. august.
Frijsenborg. 1851. Litografi efter tegning af Ferdinand Richardt.
Reporteren Andersen
H. C. Andersen beskriver dagen efter i et brev til Henriette Collin i bedste lokalkoloristiske reportagestil sin ankomst til slottet og alt det nye, der rører sig omkring ham. Han er nysgerrig og forventningsfuld, og han suger alle de nye indtryk til sig af det prægtige, nyindrettede Frijsenborg.
Ud skal det - og ud kommer det:
    Slottet staaer nu i kongelig Pragt og Herlig­hed; Corridoren har prægtige Marmorcoloner fra Belgien, rige fresko Bil­leder; Dagligstuen, før Riddersal, er overvældet med Farver og Forgyld­ning, Billederne i de mange Felter overlades til Bloch. Spisestuen og alle Gangene ere mere praktfulde end paa vore kongelige Slotte. Her er en uendelig Række Værelser, Gange, Trapper op og ned og Taarne med de­res runde Værelser.
Tilbage til København
Da opholdet den 30. august var forbi, udskibede H.C. Andersen sig fra Aarhus for at tage samme vej tilbage til Korsør, hvorfra han var kommet to uger før fra Basnæs.
Han skulle have fortsat til herregården, Glorup ved Nyborg, og tre herregårdsophold på en måned ville have været ganske godt klaret.
Frijsenborg efter ombygningen.
Under sit ophold på Frijsenborg led H.C. Andersen imidlertid af smerter og sår på sine ben, hvilket blev udtrykt i en del af hans breve herfra. Det ender derfor med, at han aflyser sit sidste ophold på Glorup og tager til København.
Frijsenborg i dag.
Facebook
H. C. Andersen planlagde senere gennem mange måneder at tilbringe sommeren 1870 på Frijsenborg.
Han delagtiggjorde – på bedste Facebook-maner - alle nære venner om disse planer i en lang række breve, men besøget i 1868 var og blev hans sidste, og han vendte heller ikke siden tilbage til Jylland.
Kort, printvenlig udgave af turen her.
©