Du er her:  Forsiden > Turforslag >  H. C. Andersen og Aarhus > Indledning >  Eilschous Boliger         Søg på sitet:
H.C. Andersen og Aarhus.  Eilschous Boliger. Turen på Kort    Oversigten over Turforslag 
Eilschous Boliger
Når man er på sporet af HCA i Aarhus, findes en ikke så ringe bonus i Den gamle By, Eilschous Boliger. De lå over for Andersens barndomshjem i Munkemøllestræde.
Eilschous Boliger i Munkemøllestræde i Odense. (Foto 1910).
H.C. Andersen havde i sin barndom og tidligste ungdom sin gang i huset, og her lærte Hans Christian første gang om litteratur og teater af den unge præsteenke, madam Bunkeflod, og madam Jensenius, som han fortæller i første kapitel af "Mit Livs Eventyr":
    "De lode mig komme ind til sig, fik Godhed for mig, og jeg var hos dem den meste Tid af Dagen; dette var det første dannede Huus hvori jeg fandt et Hjem."
Her hørte den 12 årige HCA fortællinger og læste selv op af egne værker. Desuden syede han tøj og skabte kulisser til sit dukketeater.
Enkestiftelse
Bygningen blev opført i 1765-67 af købmand Peter Eilschou. Den blev omdannet til stiftelse, hvor enker af god stand kunne bo gratis.
Her boede præsteenken Madam Bunkeflod sammen med sin afdøde mands søster Madam Jensenius.
Bygningen blev revet ned i 1929 og 1934. Den blev genopført i Den Gamle By og indviet i 2005.
Den Gamle By
Eilschous Boliger i Den Gamle By. (Foto: Den Gamle By).
Et af bygningens rum er indrettet som på H. C. Andersens tid. Her kan man i sæsonen møde "Madam Bunkeflod", der gerne fortæller om den tid, hvor Hans Christian kom i huset.
Den Gamle Bys "Madam Bunkeflod". (Foto: Den Gamle By).
Kort, printvenlig udgave af turen her.
©