Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Marselisborg Slot > Parken >  Rosenhaven         Søg på sitet:
Marselisborg Slot.  RosenhavenSe turen på Kort     Se Video    Gå til oversigten over Turforslag 
Danske rosesorter
Medlemmerne af århuskredsen i Alm. Dansk Gartnerforening henvendte sig i 1975 til dronning Margrethe, om hun ville deltage i et projekt til dyrkning og bevaring af gamle, danske rosesorter. Henvendelsen fik fuld kongelig opbakning.
Et stykke renæssancehave
Dronningen indvilligede og tegnede selv skitsen til den kommende rosenhave. Roserne er samlet i den øverste del af parken, hvor man genkender renæssancens enkle anlægsstil. Der er ingen stive, firkantede bede, og haven er præget af yndefulde cirkelbuer i perfekt harmoni med blomsternes form.
Rosenhaven blev anlagt i årene 1975-77 i samarbejde med stadsgartneren i Århus, Asger Kamronn og havearkitekt Morten Eriksen.
Mange af roserne i parken har været dyrket helt tilbage i oldtiden, og de har fået selskab af to andre grupper af buskroser, som kom frem i begyndelsen af 1800-tallet, bourbonroser og noisetteroser, som har kinesiske forfædre.
I 1978 blev buskroserne suppleret med blandt andet en del sjældne, gamle klatreroser ved pergolaen.
Pergolaen (H) 
Roserne står i et antal labyrintagtige, koncentriske bede og med slyngroser langs en pergola i kinesisk granit.
Den halvcirkelformede pergola med klatreroserne er markant og fanger øjet, når man bevæger sig rundt i denne del af parken. På den indvendige side af beplantningen findes bænke med front mod centrum, og herfra er der udsigt til Peter Brandes høje krukke (11) og et hav af roser, der er plantet i cirkelformede bede og adskilt af grønne græsgange.
Pergolaen er en gave fra det gamle Århus Amt i 2000 i anledning af dronningens 60 års fødselsdag.
Den var et af ønskerne på dronningens ønskeseddel, da den gamle pergola fra 1970’erne trængte til en renovering.
Dronning Margrethe ønskede også selv at afgøre, hvordan renoveringen blev grebet an.
Pergolaen er en erstatning for en tidligere, tændstiklignende installation. I dag slynger roserne sig op ad den nye pergola, og den er fuldkommen dækket med roser.
350 forskellige rosearter
Roserne er flottest i juni, men mange besøgende kommer senere og skuffes, fordi disse roser kun blomstrer én gang om året.
90 procent af havens 350 forskellige rosearter er gamle, historiske roser. Mange er sarte over for det danske klima og er aldrig rigtig kommet i god vækst på trods af adskillige udskiftninger af både jord og planter.
Når foråret kommer, kræver rosenhaven meget tid. Alene de mange rosenbede holder én mand beskæftiget på fuld tid.
Blomstrer kun én gang
Det er en stående aftale med dronning Margrethe, at rosensamlingen holdes intakt, som da den blev anlagt.
Historiske roser er ikke remonterende, dvs. de blomstrer kun én gang hver sommer.
Der kommer ikke flere blomster, selv om de visne hoveder nippes af, som det ellers sker med nyere og forædlede arter.
Når rosenbladene falder af, efterlader de planterne med et væld af hyben, der med deres røde farve smykker rosenhaven hele vinteren.
Juledekorationer
Natur og Miljø i Århus Kommune anvender de røde hyben til dronningens juledekorationer, som hvert år kreeres i forbindelse med kongefamiliens juleophold på Marselisborg Slot.
Villa Margarinely (I)
Midt i et af rosenbedene overraskes man af et spir med kobbertag.
Det er det sidste af 4 spir, der stammer fra Otto Mønsteds nedrevne margarinefabrik (1981) i København.
Det siges, at det er prins Henrik, der i sin tid købte og indrettede det til et lille lysthus eller pavillon.
Dronning Margrethe kalder det Villa Margarinely.
I Frankrig er der tradition for at navngive gamle borges tårne. I Cahors nævnes lysthuset spøgefuldt Tour Saint Margarine.
Heroppe i den fjerneste ende af parken lå også Christian X’s tennisbane og en køkkenhave.
Den danske rosenpioner Valdemar Petersen 
De fineste og meget gamle roser er fra den danske rosenpioner Valdemar Petersens samlinger i Løve ved Slagelse, hvor han i 1930 anlagde en planteskole.
Roserne er efterkommere af 2500 år gamle rosetyper.
Efter læretiden gik Valdemar Petersen på valsen og arbejdede i Tyskland og Frankrig. Han fik interessen for historiske roser i forbindelse med plantning af roser på slagmarkerne ved Verdun i Frankrig.
Rosenhaven får konkurrent
I anledning af sin 70-års fødselsdag i april 2010 fik Dronningen foræret endnu en rosenhave. Folketingets formand Thor Pedersen og statsminister Lars Løkke Rasmussen overrakte gaven til Dronningen på Amalienborg.
Gaven til dronningen koster ifølge Folketinget 300.000 kroner, som deles ligeligt mellem Folketinget og Statsministeriet.
Rosenhaven anlægges i parken ved Fredensborg og bliver en genskabelse af den rosenhave, som Dronning Ingrid fik anlagt sidst i 1950'erne, men i en nyfortolket udgave.
Dronningen sammensætter selv arten af roserne, der bliver plantet i et mønster inspireret af Michelangelos belægning på Piazza del Campidoglio i Rom.
Haven ventes færdiganlagt i efteråret 2010, og rosenhaven vil være åben for offentligheden hvert år i juli i den periode, hvor rosenblomstringen er på sit højeste.

De nye roser forventes at blomstre allerede i sommeren 2011.
©