Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Marselisborg Slot > Skulpturer II >  Brandes         Søg på sitet:
Marselisborg Slot.  Peter Brandes (12)Se turen på Kort     Se Video    Gå til oversigten over Turforslag 
Peter Brandes: Marselisborg-krukken (12)
Peter Brandes. Født i 1944.
Ved pergolaen (H) med de mange roser står Peter Brandes kæmpekrukke “uden titel” - men krukken har efterhånden fået det officielle navn: Marselisborg-krukken.
Krukken er 4,78 meter høj og vejer 6,5 ton.
Krukken er - som Peter Brandes andre 9 kæmpekrukker - brændt på Tommerup Teglværk, der er det eneste sted i verden, hvor krukker af dette format kan udføres.
Krukken hører til foræringskategorien, da det er en gave fra Toosbuys Fond, hvilket vil sige Ecco Sko.
Marselisborg-krukken er opstillet i centrum af Pergolaen.
Peter Brandes’ egne tanker
Peter Brandes havde allerede inden opgaven gjort sig tanker om, at denne krukke skulle stå i et stykke kultiveret natur, da den skulle placeres i dronningens Rosenhave.
Derfor var det et helt andet koncept for ham, da hans andre fem af hans monumentale krukker af slagsen er anbragt op mod bygninger og dermed i en dialog med omgivelser, der var menneskeskabte.
I slotshaven skulle krukken forenes med træer, planter og en græsplæne omkring sig og med alle de nuancer i lyset, som naturen og årstiderne hele tiden afgiver på et åbent plateau som her.
Glasuren
Peter Brandes har arbejdet meget med krukkens glasur.
Glasuren er i bestemte vinkler som et spejl, hvor farven i krukkens begitning forsvinder og giver en god baggrund for naturens lys og farver, som spejles i krukkens overflade.
Den gennemsigtige blyglasur, der tilføjes inden 2. brænding, fremhæver dette, som han kalder Naturens ekko.
Brandes har først og fremmest arbejdet med de mørke farver i begitningerne og har lagt vægt på at bruge en skala af blå farver, som sjældent findes i planter og slet ikke i blade.
Dermed skulle krukken fremstå i en kontrastfuld dialog med sine omgivelser.
Begitning
Begitning er et hollandsk udtryk:
Det er en opslæmning af fint ler, ofte pibeler, i vand, evt. tilsat farvende metaloxider. Begitninger påføres ler- og stentøj for at dække og farve overfladen som baggrund for en påmalet eller indridset dekoration eller som malede mønstre eller figurer. Dekorationer med flere farvede begitninger er ofte udført "vådt i vådt", som det ses på fx ældre dansk lertøj. Oprindeligt blev begitninger anvendt for at gøre grovere lertøj mindre porøst; for at gøre lertøjet helt vandtæt overtrækkes det dog som regel med en klar eller let farvet glasur.
(Citat fra Den store danske encyklopædi.)
Om Peter Brandes
Peter Brandes er selvlært maler, grafiker og billedhugger. Han har boet i Frankrig siden 1972 og har modtaget adskillige priser og stipendier. I mange år beskæftigede han sig med maleriet, hvor han fra ekspressionismen udviklede sig mod en konkret geometri.
Omkring 1990 begyndte han at tage andre materialer og teknikker i brug: keramik, skulptur og glasmosaik.
Krukken er et eksempel herpå og på Peter Brandes' kunstneriske udfordring af forholdet mellem det arkaiske og det moderne.
En krukke er klassisk, men Marselisborg-krukken er også moderne - alene i kraft af størrelse og udsmykning.
Marselisborg-krukken er blot én af i alt 10. Hans første krukker var med på EXPO i Sevilla i 1992.
Litteratur
Peter Brandes: Marselisborgkrukken: nye keramiske arbejder. Silkeborg. Galerie Moderne. 1998.
©