Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Marselisborg Slot > Skulpturer II >  Lavarenne         Søg på sitet:
Marselisborg Slot.  Nicolas Lavarenne: Grand Passeur (14)Se turen på Kort     Se Video    Gå til oversigten over Turforslag 
Nicolas Lavarenne: Grand Passeur (14)
Nicolas Lavarenne. Født i 1953.
Nicolas Lavarenne er født i Chamelières i Frankrig.
Han udstillede i Århus Kunstbygning i sommeren 1997, hvor denne statue blev indkøbt til slotsparken af prins Henrik, der havde besøgt udstillingen.
Skulpturen i bronze er 6 meter høj og skabt i 1994.
Utraditionelle bronzeskulpturer
Lavarenne arbejder med den klassiske, figurative bronzeskulptur, men han arbejder i et anderledes format.
Figuren står ikke på en traditionel sokkel. Han har placeret figuren på et utraditionelt område – eller også har prinsen – her som en færgemand, der skubber en pram på en baggrund af hængepil og rhododendron.
Færgemanden med den graciøse og akrobatiske krop åbner også for andre fortolkningsmuligheder. Leder han efter fortabte sjæle i vandet, eller er det Charon, der fragter de døde sjæle over Styx til Hades.
Lavarenne bevæger sig ikke altid rundt i en maskulin verden i bevægelse som her. Hans ligeså graciøse kvindeskulpturer befinder sig også langt fra den traditionelle statiske kvindekrop.
Her kan ses et udvalg af hans figurer.
Maksimalt 12 eksemplarer
Billedhuggere som Nicolas Lavarenne, der arbejder i bronze, er i henhold til fransk lov kun tilladt at støbe 12 eksemplarer af hver skulptur. Hver enkelt skal være nummereret: otte i arabiske tal og fire - de såkaldte "épreuves d'artiste" - i romertal.
Ethvert støberi, der ikke følger dette strenge direktiv, anses ikke for at producere originaler, men kopier, uanset om de støber 13 eller 100 kopier.
Nicolas Lavarenne: Grand passeur. Nede til højre ses Poul Isbak: Tête à tête.
Nicolas Lavarenne nummererer sine værker 1 / 8 - for de første af otte - og så videre. Han arbejder med et velrenommeret støberi, og formen bliver destrueret, når originalerne er produceret.
Lavarenne har fået forskellige tilbud om ”genudgivelser”, men han har kategorisk afvist.
Videointerview
I nedenstående interview fortæller Nicolas Lavarenne om sin opfattelse af kunst. Man ser også hvordan han arbejder med en af sine skulpturer. Interviewet er fra YouTube og varer 4:20 min.
©