Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Marselisborg Slot >  Skulpturer III/Galschiøt         Søg på sitet:
Marselisborg Slot.  Jens Galschiøt Christophersen (18)Se turen på Kort     Se Video    Oversigten over Turforslag 
En lille skulptur
Jens Galschiøt Christophersen.
Født i 1954.
Kunstneren er uddannet klejnsmed på Lindø værft og har siden uddannet sig selv som skulptør og sølvsmed. Han har haft eget værksted siden 1985.
Den lille skulptur i det ene hjørne ved urtehaven er i oxyderet kobber, der giver figuren en blød grå farve på en sten af granit.
Figuren måler blot 50 x 50 cm og vejer 125 kilo.
Arbejdsmetode
Det er Galschiøt selv, der står for hele processen fra idé over voksmodel til selve støbeprocessen. Alle hans værker bearbejdes og gennemarbejdes på hans eget værksted i Odense.
Kunstnerens inspiration
Jens Galschiøt er inspireret af to kilder:
Fascinationen af beklædningsgenstande og romantrilogien "Ringenes Herre" af J. J. R. Tolkien.
Dronning Margrethe har illustreret en udgave af netop denne roman under pseudonymet Ingahild Grathmer.
Den bibliofile udgave med dronningens jugendstil-inspirerede illustrationer udkom i 1977 og markerede starten på hendes offentlige kunstneriske løbebane.
Åndsfællesskabet med designer
Jens Galschiøt har stor viden om tekstiler fra familiens tøjvirksomhed i Frederikssund, men den dybe forståelse og tolkning af forholdet mellem krop, beklædningens form, stoffets draperingsspil i tekstilets mønstring og struktur har han fælles med modeskaberen Erik Mortensen.
Tekstile skulpturer
Jens Galschiøt havde et nært samarbejde med to danske – nu afdøde - modeskabere: Jean Voigt og Erik Mortensen.
Det resulterede i 1990 i Ringbærerens jakke, der også kaldes Frodos jakke, og den lille skulptur er en del af en produktion, der for kunstneren på den tid i høj grad drejede sig om at skabe tekstile skulpturer.
”Genskabelse”
Frodos jakke er en ”genskabelse” af en hobbit-jakke, der i Tolkiens roman, Hobbitten, er syet af alfedronningen Galadriel. Jakken er en model, der blev fundet i en ”arkæologisk udgravning” i en elversk fæstning, Kløvedal (Rivendell), i Tolkiens roman.
Alfedronningen Galadriel af Lothlorien herskede sammen med sin mand, kong Celeborn, og var beundret af alle. Hun var høj og smuk med gyldent hår. Galadriel var en af de mægtigste elver i Middleearth, og var den ene af de tre ringbærere.
Jens Galschiøt Christophersen: Ringbærerens jakke.
-Og hvem er Frodo ?
Hobbitten Frodo er sammen med en ældre slægtning, Bilbo, hovedpersonerne i "Ringenes Herre", hvor de kastes ud i en lang og eventyrlig rejse for at kæmpe det godes sag mod det onde i en søgen efter den ring, der samler al magt i verden.
Knapperne
Bemærk, at Frodos jakke har 8 små knapper, der hver har en af dronning Margrethes tegninger indgraveret.
Gave 1990
Skulpturen er en gave fra Beklædningsindustriens Sammenslutning til Dronning Margrethe i anledning af hendes 50 års fødselsdag i 1990.
Her kan læses en artikel om Jens Galschiøt.
Læs mere
Jens Galschiøt er meget produktiv og en af Danmarks betydeligste happeningkunstnere. Han er ofte i pressen for sin kamp for menneskerettighederne, bl.a. med projekter som ”Den indre Svinehund” fra 1993, hvor der blev opstillet 20 skulpturer i et tilsvarende antal europæiske byer for at erindre os om, at naturen i os selv blot er omgivet af en skrøbelig tynd skal af humanisme. Samme symbolik findes i ”Skamstøtten” i Hongkong fra 1997.
Skulpturen ”Den indre Svinehund” findes bl.a. i hans hjemby Frederikssund.
Galschiøt samarbejder altid med brede folkelige bevægelser eller lokale organisationer, når hans projekter stilles op i udlandet.
Grise i byen
I forbindelse med projektet "Grise i byen" i Frederikssund i 2001, kunne man på Torvet møde 2 ens kunstværker af Jens Galschiøt. Disse to var i familie med alle de øvrige, som samme kunstner havde ladet opstille i storbyer rundt om i Europa som en happening og protest mod racisme og intolerance.
Frederikssunds kommune bad bysbarnet,  Jens Galschiøt, om at støbe "Den indre Svinehund" i bronze, og den er i dag opstillet ved Elværket i Frederikssund. Prisen var 250.000 kr., og skulpturen blev finansieret af William E. Berntsens fond. Skulpturen er 2,30 m høj og vejer ca. 1000 kg.
Jeg anklager
Erik Meistrup udgav i 2004 en bog med titlen: "Jeg anklager" om kunstneren og hans arbejde med skulpturer.
Slå bogen op i ÅKB's base.
Den kan også læses på nettet.
©