Du er her:  Forsiden > Turforslag > I Peter Sabroes fodspor >  Personen/Indledning         Søg på sitet:
I Peter Sabroes fodspor.  IndledningSe turen på Kort    Gå til oversigten over Turforslag 
I Peter Sabroes fodspor
Der sidder i Udmarkens Øde
saa fjern fra den alfare Vej
en Hob, som må betle sig Føde;
jeg ved, at de venter på dig.

Du være den Fattiges Værner,
du være den Riges Ris!
Da faar du ej Ordner og Stjerner
men bævende Læbers Pris.
(Jeppe Aakjær. 1912. Tilegnet Peter Sabroe.)
Århus har mange minder om Peter Sabroe og hans virke. De fortæller om hans dybe engagement for de svage i samfundet, ikke mindst børnene.
Peter Sabroe blev født 23.1.1867 og fik i dåben navnet: Rasmus Petersen Sabroe. Han døde 26.7.1913 i en togulykke ved Bramming.
Han blev i en ung alder socialdemokrat. Hans personlighed havde mange sider. Den blev formet tidligt i hans liv og alle sider af hans personlighed blev anvendt til et og samme formål: Kampen mod uretten.
Journalisten
Peter Sabroe benyttede den opsøgende journalistik, før denne form blev moderne. Han skrev flittigt i den socialdemokratiske presse og da denne formente ham adgang til spalterne, startede han sit eget tidsskrift. Læs mere
Børnevennen
Peter Sabroe huskes i dag for sin omsorg for især børnene og han brugte alle midler for at kæmpe for deres sag. Han har lagt navn til Peter Sabroe-prisen. Læs mere
Taleren
Peter Sabroe var en gudbenådet taler og agitator. Der eksisterer en lakplade med et uddrag af en af hans taler.
Men Peter Sabroes taler kunne også være både demagogiske og manipulatoriske. Læs mere
Politikeren
Peter Sabroe kom meget tidligt ind i politik. Han var både byrådsmedlem i Århus og folketingsmedlem valgt i Århus, hvor han var valgt og genvalgt i Nordre Kreds. Læs mere
Peter Sabroe
Handelsmanden
Peter Sabroe stammede fra en handelsslægt. Faderen var en mindre handelsmand, og Peter Sabroe havde også et vis talent for reklamer, men som handelsmand var han en katastrofe.
Læs mere
Den visionære
Mange af de love, vi i dag ser som en selvfølge i vores velfærdssamfund, var mærkesager for Peter Sabroe i hans politiske karriere i begyndelsen af 1900-tallet. Læs mere
De svages fortaler
Peter Sabroe er kendt som børnenes ven, men han havde mange mærkesager og kæmpede konstant for de svage og forsvarsløse. Det gælder tyendet, de unge, kvinderne, forbrydere, sindssyge - og dyrene. Læs mere
Litteratur/links
Vi har samlet en del litteratur og links, der vedrører Peter Sabroe. Læs mere
Århus på Peter Sabroes tid
Byens størrelse
I begyndelsen af 1900-tallet havde Århus omkring 50.000 indbyggere. Det sydligste af byen var Hans Broges Gade og længst mod vest lå Langelandsgade, og byen sluttede mod nord med Skovvangsvej.

Kort over Århus fra 1906
Klik på kortet for at se et større.
Byens nuværende størrelse blev først skabt i 1970. Århus købstad blev da lagt sammen med 20 forstads- og omegnskommuner.
Foto fra 1910
På nedenstående fotografi får man et indtryk af byens størrelse. Til venstre i forgrunden ses det daværende Chr. IX's børnehjem. Nu Pædagoguddannelsen Peter Sabro.
Klik på billedet for at se et større.
Landsudstillingen 1909
En af de meget store begivenheder på den tid var Landsudstillingen i 1909. Forberedelserne havde stået på i lang tid og var en bekostelig affære for byen. Udstillingen lå syd for byen på området mellem bugten og det nuværende Strandparken. Den varede et halvt år og fik omkring 650.000 besøgende.
Læs mere på Aarhuswiki
Set fra Tangkrogen. (Klik på billedet for at se et større.)
©