Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Fra Tangkrogen til Ballehage > Mod Ballehage >  Ballehage         Søg på sitet:
Tangkrogen - Ballehage.   Ballehage. (13) Turen på Kort    Oversigten over Turforslag 
Ballehage
Forstavelsen Balle er beslægtet med det gamle nordiske ord bali, der betyder vold langs en strand, en mindre banke eller grund, der ved ebbe rager op over vandet.

2011. Ballehage Havbad en vinterdag i februar.
Ved Ballehage blev der i årtier ulovligt hentet både sand og sten. Hertil kom, at vintrenes storme også var hårde ved stranden og skrænterne.
Høfdebygning
I 1942 blev der bygget høfder for at fremme sandaflejringerne i strandkanten. Nogle få år efter i 1948 blev mange af de gamle træhøfter afløst af stenhøfder, og ved Ballehage Strand kan man tydeligt se resultaterne i form af en flot, børnevenlig naturstrand med sandbund.
Ballehage Havbad
Det kommunale Ballehage Havbad tilbyder den badende en naturoplevelse her, hvor skov og strand mødes. Der er udendørs omklædningsfaciliteter og toilet på stranden.
En ulempe er, at solen forsvinder ved 17 tiden p.g.a. skoven.
Vinterbadeklubben Ballehage
Vinterbadeklubben blev dannet i 1929 og er en af landets ældste klubber. Den ligger lidt syd for den kommunale Ballehage Badeanstalt, der ligeledes er en af landets ældste havbadeanstalter.
Gamle beretninger blandt vinterbaderne fortæller, at de første vinterbadere på stedet lavede en hule i skrænten, hvor de kunne klæde om og hygge sig i læ for vejr og vind.
Bræddeskur
Senere blev der bygget et primitivt bræddeskur udstyret med petroleumslampe til at varme sig ved og stearinlys til at se ved.
Udover fornøjelsen ved at bade fra stranden havde de første vinterbadere på stedet også et andet formål - at de blev vasket.
Klubhus
Det første klubhus blev opført allerede i 1929. Et nyt blev bygget i 1979, og dette hus danner i dag rammen om vinterbadelivet. Bygningen har ingen sauna.
Klubben har ca. 120 medlemmer.

Vinterbadernes klubhus. Ude og inde.
Ved havbadeanstalten Den Permanente i Risskov findes en anden vinterbadeklub, Jomsborg.
Nøgenbadning
Danske Naturister holder til ved Ballehage, hvor ca. 100-150 meter af stranden uofficielt er udlagt som nøgenbadestrand. Man skal være opmærksom på, at der også ligger folk med badetøj på.
©