Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Fra Tangkrogen til Ballehage >  Sculpture by the sea/2009         Søg på sitet:
Tangkrogen - Ballehage.   Sculpture by the Sea 2009. Turen på Kort    Oversigten over Turforslag 
2009   2011   2013   2015
Sculpture by the Sea 2009
Mere end 600.000 mennesker så på tre uger de mange unikke skulpturer i vandkanten og i skovbrynet syd for Århus i 2009.
Udstillingen aktiverede på fornem vis det bynære kystområde og gjorde det til et decideret udflugtsmål.
Stranden fra Tangkrogen til Ballehage bliver også i sommeren 2011 rammen for den succesfulde skulpturudstilling.

Mere end 600.000 mennesker så udstillingen i 2009.
Sådan begyndte det
Det var HKH Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, der var inspirationskilder til, at Sculpture by the Sea i 2009 kom til Århus. De havde oplevet den spektakulære udstilling på Bondi Beach ved Sydney, hvor begge var blevet fascinerede af samspillet mellem skulptur og natur.
De rigtige omgivelser
Kronprinsen havde længe ledt efter et smukt og harmonisk sted til udstillingen, og under en løbetur ved Tangkrogen syntes han, at han her havde fundet de rigtige omgivelser.
HKH Kronprins Frederik henvendte sig til museumsdirektøren på ARoS, Jens Erik Sørensen, der derefter satte gang i bestræbelserne for at få udstillingskonceptet til Århus.
Kongelige protektorer
Sculpture by the Sea kom til at blive begivenheden, der skulle markere 100-året for Landsudstillingen i Århus i 1909.
På baggrund af skulpturudstillingens succes besluttede byrådet, at et tilsvarende projekt skulle realiseres i 2011.
I dag er kronprinsparret protektorer for projektet i Århus.
Australsk koncept
Phil Price: Morpheus.
Sculpture by the Sea blev skabt af David Handley, og udstillingen i Århus er den eneste af sin art uden for Australien. Udstillingen i Sydney er med tiden vokset til en gigantisk kunstevent med flere hundrede tusinde besøgende fra hele verden.
2010 blev 14. år i træk på Bondi Beach. Derudover afholdes Sculpture by the Sea på Cottesloe Beach ved Perth i den vestlige del af Australien, som i marts 2011 kan præsentere udstillingen for syvende år i træk.
Anerkendt udstilling og folkefest
Udstillingen i Århus er blevet anerkendt både nationalt og internationalt og fik stor bevågenhed fra kongehuset og medierne. Sculpture by the Sea i Århus blev en af de største publikumssucceser for en skulpturudstilling i Danmark i nyere tid.
Århusianerne nærmest væltede til stranden på udstillingens sidste dage for at se den, hvilket ifølge en evalueringsrapport sikrede medieomtale til en værdi af 12 mio. kr.
Udstillingens website fik 1,5 millioner hits.

The Glue Society: This Wasn't Supposed To Happen.
På baggrund af rapporten besluttede Århus Kommune at gentage succesen i 2011. Byen vil kunne regne med at få valuta for de seks millioner kroner, som kommunen, staten, sponsorer og fonde har skudt i projektet.
Et godt salg
En halv snes forskellige nationaliteter var repræsenteret blandt de 60 udstillende kunstnere.
Omkring 10 af de store skulpturer blev solgt i forbindelse med udstillingen, hvor der blev omsat skulpturer for ca. 2,5 millioner kroner.
Humpback Gunship “Cherry Blossom”
En af de mest populære figurer fra udstillingen var en helikopter eller ”hval-i-kopter”, Humpback Gunship “Cherry Blossom”, dvs. en kamphelikopter formet som en pukkelhval.
Figuren, der er et stykke installationskunst, er skabt af australieren Benjamin Gilbert og købt af Aarhus Kommune.
Den er opstillet mellem Musikhuset og Kunstmuseet ARoS, men planlagt til at skulle have sin plads på havnen ved det nye Multimediehus, når det bliver indviet i 2014.
tanker-i-gang.dk har en artikel om figuren.
Se Kronprinsens åbningstale på YouTube.
Eneste by uden for Australien
Flere byer har forsøgt at få skulpturudstillingen til deres strande, men har hidtil fået afslag.
Århus er den første by uden for Australien, der har fået lov at bruge idéen. Det skyldes ifølge David Handley kronprinsparrets dansk-australske alliance:
    ”Denne særlige relation har været udslagsgivende for valget af Århus, der kan ses som et hands across the ocean samarbejde mellem de to lande. Desuden har vi i flere år ledt efter en lokalitet udenfor Australien, der egnede sig til projektet.
    Langs stranden syd for Århus har vi fundet den perfekte lokalitet.
    Beliggenheden er helt unik i Aarhus. At man både har by, skov og strand på samme sted, skaber optimale rammer for et projekt som ”Sculpture by the Sea”.
    Her præsenteres kunsten på steder, hvor folk i forvejen kan lide at være. Kunsten kommer ud til folket, og projektet er en oplagt måde at opleve forskelligheden i tidens skulpturer på. Ingen andre steder kan man opleve så mange vidt forskellige skulpturer på ét sted”.
© 
  Bondi Beach
Bondi Beach ligger 7 kilometer øst for Sydneys bymidte, er 1 kilometer lang og udnævnt som én af de bedste strande i verden.
I 2007 kom stranden i Guinness Rekordbog – ikke for Sculpture by the Sea – men for det længste foto med 1.010 piger i bikini – en alternativ form for kunst på stranden.
Bondi Beach kom i 2008 på Australiens National Heritage List.
  David Handley
David Handley er oprindelig englænder og tidligere advokat, men har arbejdet med kunst og film.
I 1997 grundlagde han Sculpture by the Sea for at at stille billedkunst gratis til rådighed for offentligheden i form af en skulpturpark med værker fra hele verden.
Udstillingen blev første gang vist på den fashionable Bondi Beach ved Sydney som en endags begivenhed.