Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Fra Tangkrogen til Ballehage > Sculpture by the sea >  2013         Søg på sitet:
Tangkrogen - Ballehage.   Sculpture by the Sea 2013. Turen på Kort    Oversigten over Turforslag 
2009   2011   2013   2015
Sculpture by the Sea 2013
For 3. gang blev Sculpture By the Sea afholdt i Aarhus langs stranden fra Tangkrogen til Ballehage. De to foregående gange blev udstillingen åbnet af Kronprinseparret, men i 2013 var det kun Kronprins Frederik, der deltog i åbningsceremonien. Udstillingen varede en måned fra 1. – 30. juni.
Åbningsdagen 1. juni 2013.
Der var tilmeldt 64 værker udført af kunstnere fra 22 lande.
Budget
Udstillingens budget var i år på 15,6 mio. kroner. De 2,5 mio. kom fra Aarhus Kommune og resten fra omkring 130 større og mindre sponsorater.
Som noget nyt i år forsøgte man at få publikum til at bidrage til økonomien. På store bannere blev publikum med sloganet: ”Giv en klink, så er du flink” opfordret til at sende en sms og derved støtte arrangementet med 20 kroner. Initiativet gav dog ikke de store resultater.
Mange besøgende
Arrangørerne antager, at mellem 500.000 og 600.000 har set udstillingen. I år blev der solgt ca. 27.000 kataloger, hvilket er væsentlig flere end i 2011, hvor man også anslog besøgstallet til at ligge mellem 500.000 og 600.000.
Priser
Der blev uddelt 8 priser. Én fra den kunstfaglige jury, én fra det voksne publikum, én fra børnepublikummet og fem fra de største sponsorer.
Dertil kom lauritz.com’s indkøb af en skulptur til opstilling i Aarhus.
Prisen fra den kunstfaglige jury
Juryens pris på 50.000 kr. gik til danske Anja Franke for kunstværket ”Tea With a View#2”.
Tea With a View#2
Værket bestod af en træramme på en spejlglassokkel. Oven på rammen var et solcellepanel, der leverede strøm til en elkedel inde i rammen. I rammen stod der også kopper, så de besøgende kunne brygge sig en kop te.
”Tea With a View#2” har tidligere været udstillet ved Nakkehoved Fyr på Nordsjælland i 2011. Da var værkets titel en smule kortere "Tea With a View".
Anja Franke betegner selv skulpturen som et tillidsrum.
Publikumsprisen
Ved afstemning blandt det voksne publikum vandt skulpturen ”Snake”, der er udført af New Zealandske Phil Price, prisen på 25.000 kr.
Phil Price: Snake
På en af stemmesedlerne var valget begrundet med: ”Passer perfekt til stedet, men kan placeres hvor som helst og tilføre ro, lethed og elegance”.
Børnenes pris
Børnene stemte også på deres favorit. Valget og prisen på 25.000 kr. gik til danske Vibeke Nørgaard Rønsbo for værket ”Remind”.
Remind. En flaskepost i overstørrelse.
Det var en ca. 4,5 m lang flaskepost, der flød i vandet 25-30 m fra stranden. Flaskeposten indeholdt et ark papir, hvorpå der stod: ”Jeg er, altså skriver jeg”.
Værket er en reminder/påmindelse om, at det håndskrevne måske er ved at forsvinde, idet den digitale kommunikation bliver mere og mere udbredt.
Lauritz.com
Auktionshuset Lauritz.com havde som tidligere afholdt velgørenhedsauktion under sloganet ”Gi’ en skulptur til Aarhus". For det indkomne beløb valgte man at købe den tyske kunstner Toni Schallers værk ”Beach House”.
Toni Schallers værk ”Beach House”.
Borgmester Jacob Bundsgaard modtog gaven på byens vegne og sagde:
    ”Beach House er et fantastisk værk, man virkelig husker fra årets udstilling. Fordi det på én og samme tid virker mystisk og dog tillokkende – for både børn og voksne. Desuden har Beach House den kvalitet, at det er lavet specielt til stranden og specielt til Sculpture by the Sea, og jeg er derfor rigtig glad for, at det nu bliver i Aarhus”.
Hvor værket skal placeres i Aarhus, er der endnu ikke taget stilling til.
Pris til ”One Hundred Meters Sky”
Nordea-fondens pris på 20.000 kroner gik til Elle-Mie Ejdrup Hansen for ”One Hundred Meters Sky”. Værket var 100 m langt og 10 cm bredt. Den bestod af stål og glas og var vinklet således, at spejlet reflekterede himlen, lyset og skyerne.
Pris til ”Remind”
Præmien fra Lighthouse på 20.000 kroner blev tildelt Vibeke Nørgaard Rønsbo for værket ”Remind”, altså samme værk som vandt børnepublikummets afstemning.
Vibeke Nørgaard Rønsbo fortæller om "Remind". Varighed 3:03 min.
Priser til ”Permanent Sunrise”
Bestsellers pris ligeledes på 20.000 kroner blev givet til argentinske Alejandro Propato for ”Permanent Sunrise”. Værket var 15 meter lang og bestod af fantasifuldt udspændte nylontråde i alle regnbuens farver.
Permanent Sunrise
Værket er dedikeret til de smukke solopgange over Aarhusbugten, og med værkets hjælp kan man forestille sig at de varer evigt.
Dansk Australsk New Zealandsk Venskabsforening præmierede også ”Permanent Sunrise” med et beløb på 10.000 kroner. Efter at have modtaget hele to priser sagde Alejandro Propato:
    “Thank you to Aarhus, who have been so very kind to me and my Work. Art is an international language without Words, and I believe we have the same language in our hearts”.
Pris til ”Integration – Interruption”
Formueplejens pris på 20.000 kroner gik til de finske kunstnere Elin & Keino for ”Integration – Interruption”, der var udført i uldgarn udspændt mellem nogle af skovens træer.
Integration – Interruption.
Skulpturen var lavet specielt til stedet i Marselisborg Skov og er en dialog mellem skulpturelle former og omgivelserne.
Fra søsiden
I lighed med tidligere kunne man også i år opleve Sculpture by the Sea fra søsiden. Fonden Jacob havde arrangeret daglige sejladser mellem Marselisborg Lystbådehavn og Ballehage. Sejladsen foregik med en tidligere Livøfærge, der nu er omdøbt til M/S Catrine K.
M/S Catrine K passerer "Remind".
Anmeldelserne
At publikum har været glade for udstillingen vidner både besøgstallet og mængden af solgte programmer om.
Kunstkritikkerne, der i 2011 var meget negative overfor udstillingen, var noget mildere stemt i år. Det var tilfældet med Århus Stiftstidendes kunstanmelder Henrik Broch-Lips, der om 2013 skrev:
    ”Specielt de danske kunstnere, synes jeg, hæver niveauet i år. Jeg er glad for at se, at man i år har brugt flere penge på kunsten”.
Den større tilfredshed skyldtes også, at der i år var forhåndsinviteret 10 kunstnere mod 5 i 2011, og at udvælgelsen af værker til udstillingen skete efter strengere kriterier end tidligere.
Malurt i bægeret
Det er blevet sagt, at de australske kunstnere, der er med på udstillingen, trækker niveauet ned. Bl. a. Birgit Johnsen der er medlem af Aarhus Kommunes kunstråd.
Under en tur gennem udstillingen sammen med Aarhusportalen sagde hun, at der var for mange australske kunstnere blandt udstillerne, og at:
    "Jeg tror, at udstillingen ville blive klart forbedret, hvis der ikke var gengangere fra Sculpture by the Sea i Australien. Det virker ikke nødvendigvis blot at flytte et værk fra et sted og dumpe det et andet sted."
©