Garden ved Marselisborg Slot
Det er normalt, at den menige garder melder sig frivilligt til tjenesten ved Marselisborg Slot. Garderne vækkes klokken 6. De har 1½ time til vask, oprydning og spisning. Stuerne kontrolleres kl. 7.30, og kl. 8 er der flaghejsning. Om formiddagen er der bl.a. handskebytning og pudsning af støvler, og kl. 10.30 serveres den første varme mad.
Den Kongelige Livgarde
Den Kongelige Livgarde er i dag både et topmoderne infanteriregiment i hæren og en livgarde, der holder vagt om den kongelige familie.
Livgarden blev oprettet af Frederik d.3. d. 30. juni 1658. Kongen havde to opgaver til regimentet:
- som livvagt at beskytte landets øverste myndighed - Kongen.
- som infanteriregiment at indgå i den danske hær.
De to opgaver har livgarden løst siden. Det nuværende regiment var oprindeligt Den Kongelige Livgarde til Fods, idet Danmark også rådede over Den kongelige Livgarde til Hest fra 1661 til 1866.
“Blå vagtmæssigt”
Kl. 11.30 stiller samtlige mand på vagtholdet op i “blå vagtmæssigt”, og kl. 11.50 er der afmarch til slottet. Lige forinden er gardernes geværer blevet efterset, og de har fået udleveret ammunition. Gardernes hvide handsker dyppes i vand for at give et godt greb om geværet. Det har dog ikke (pr.2009) været nødvendigt at løsne et skud.
24 timers vagt
Det afløsende vagthold går nu ind til en 24 timers vagt. Døgnet går med 2 timers vagt, 4 timers hvil, 2 timers vagt, 4 timers hvil etc. Pauserne tilbringes i vagtbygningen ved Rosenporten. Der er posteret vagter både ved Rosenporten og slottet. Maden kommer under opholdet fra et cateringfirma. Når vagten er slut, har garderen fri.
Vagtparaden
Garderne holder til i en træbygning beliggende ved Forstbotanisk Have - uden for slottets og parkens område. Ved afløsningen starter paraden her og begiver sig vest om parken og ned ad Carl Nielsens Vej til indgangen ved Rosenporten.
Telefonbombe
Det er ikke sikkert, at alle trusler mod kongefamilien kommer til offentlighedens kendskab, men familien var udsat for en telefonbombe i 1976, mens den kongelige familie sad bænket omkring julebordet juleaften. Da indløb der en meddelelse om, at en bombe var placeret i kælderen, og at den ville sprænge klokken 21. Kriminalpolitiet nåede hurtigt frem, men fandt intet mistænkeligt efter en gennemgang. Hverken dronningen eller prins Henrik tog truslen så alvorligt, at de fandt anledning til at bringe sig selv og prinserne i sikkerhed.
Christian den Tiende og livgarden
I 1912 - da Christian den Tiende blev konge - overtog livgarden vagten på Marselisborg Slot. Kun ustraffede jyder, undtagelsesvis suppleret med heldige fynboer, kunne bruges. Tre vagthold på hver ni mand gik på vagt hver tredje dag. Eksercits, militær anstand og vagttjeneste vekslede med fodbold, badning - og havearbejde. For andre værnepligtige tog det sig ud som slaraffenland, men på byens kaserner lød en anden historie. I barakkerne fortalte man, at gardere på vagt stod med det ene ben i spjældet. Gik de blot ét skridt for meget, blev de indberettet, idømt straf og omgående sendt tilbage til København. Kongen var frygtet.
Da en gammel garder nævnte denne historie for dronning Margrethe, svarede hun:
-
"Min bedstefar var gammel garder og hængte sig i hver detalje.
Det er der ingen tvivl om, selvom han også var de store linjers mand.
Han var efter garderne. Det var efter sigende ret barsk, men husk på, det er to generationer siden.
Den sidste kongevagt i Christian X's tid var i 1946"
Ridende patruljer
Da Christian den Tiende og Alexandrine var her som kronprinsepar, oprettede politiet ridende patruljer i slottets nærhed. Der var tre betjente fra kl. 8 om morgenen til 11 om aftenen. Om natten gik en fodpatrulje rundt.
Links og litteratur
På Forsvarets hjemmeside kan du læse mere om Livgarden.
Den Kongelige Livgarde 350 år: 1658-2008 / redaktør: Jesper Gram-Andersen
Bind 1-6: De danske garderforeninger . - [Kbh.]: Den Kongelige Livgarde; [Virum]: i samarbejde med Greens Forlag, 2008. - 6 bind : ill. i farver . - 230 sider
Udgivet i forbindelse med Den Kongelige Livgardes 350 års jubilæum den 30. juni 2008. Med litteraturhenvisninger.
Rasmussen, B. S.
På patrulje og station I: Ung i Århus - Ny samling / under redaktion af Vagn Dybdahl . - [Århus] : Århus Byhistoriske Udvalg : Universitetsforlaget i Århus : [eksp. Universitetsforlaget i Århus], 1964-1988. - 3 bind : ill. . - 1965. - 224 sider.