Du er her: Forsiden Turforslag Fra Tangkrogen til Ballehage Tangkrogen Badning Søg på sitet:


Tangkrogen-Ballehage. Tangkrogen Badning Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

Badning

Tangkrogen med den optimale beliggenhed tæt på byen ved Strandvejen hørte i generationer til et af århusianernes mest yndede badesteder, men forurening fra kloakudløb gjorde efterhånden badning til en sundhedsfarlig fornøjelse.

Søndre Badeanstalt omkring 1900. Fællesbadning for kvinder og mænd (naturligvis med badetøj på) skete først i 1913 ved Varna og ved Ørnereden efter mange diskussioner og debatindlæg om moral i aviserne.

Søndre Badeanstalt “Lusen”

(Nr. 3 på turkortet)

Kommunens udendørs skolebadning blev etableret i begyndelsen af 1900-tallet med både en herre- og en dameafdeling. Søndre Badeanstalt blev opført i 1885 og nedlagt omkring 1950. Den fik det lidet flatterende øgenavn "Lusen", fordi herreafdelingen i en periode var plaget af dette utøj.

Der er ”boller på suppen”

Det var et udtryk skoleelever brugte, når uheldige vind- og strømforhold førte det skidne kloakvand ind til badeanstalten. Under de omstændigheder blev der hejst et gult flag på badeanstalten, og svømmetimen måtte aflyses. Det kunne også ske, at man ikke var advaret af det gule flag, og så svømmede skolebørnene rundt i forskellige efterladenskaber, som de højlydt advarede hinanden om.

Søndre Badeanstalt. Skolebadning i 1905.

Stormvejr

Om efteråret blev badeanstaltens barakbygninger demonteret og opbevaret på strandbredden, for at de ikke skulle tage skade af isskruninger.Det kunne hænde, at en efterårsstorm sørgede for demonteringen.

Søndre Badeanstalt efter et stormvejr i 1936.

En sådan vinterstorm slog flere broer og barakker til pindebrænde i 1936.

Kongelige svømmetimer

Længere nede ad stranden mod syd ud for Marselisborg Slot havde to 4-5 årige drenge svømmeundervisning.

1912. Den royale badebro. På broen ses Chr. X og prinserne Frederik og Knud.

Læreren var prins Christian (senere Christian X), der underviste prinserne Frederik (senere Frederik IX) og Knud. Det skete ved udløb i bugten neden for Mindeparken, hvor den kongelige familie havde et badehus og en anløbsbro. Allerede i 1917 måtte badningen flytte til Varna på grund af forureningen.

Fluepapiret

Den 26. juli 1927 kunne man i Aarhuus Stiftstidende stadig læse om stedets lyksaligheder.