Du er her: Forsiden Turforslag Den Gamle By Bent J Søg på sitet: h1>
Århus - Den Gamle By. BentJ Se turen på Kort. Gå til oversigten over Turforslag

Nørre Allé, som den ville se ud, hvis Jazzbar Bent J stadig lå i gaden.

Hvor lå?

Bent J havde adressen Nørre Allé 66.

Besat af jazz

BentJ, eller som hans fulde navn var, Bent Jørgen Jensen blev født i 1931 i Aarhus. Han fik i sine tidlige år en lidenskabelig interesse for jazz.I 1950'erne og 60'erne var han koncertarrangør i Århus Studenterjazz, som han senere blev formand for. Han stiftede i 1955 jazzklubben Jazz Circle. I 1973, mens han læste økonomi på Aarhus Universitet, åbnede Bent Jensen en jazzbar i >Nørre Allé 66 i Aarhus. Stedet fik navnet Jazzbar Bent J eller i daglig tale blot Bent J. Jazzbaren lukkede i 2008. Bent Jensen døde i 2009 efter længere tids sygdom.

Berømtheder

Bent Jensen havde gennem årerne fået et stort netværk i den internationale jazzverden. Det kom bl. a. til udtryk i de kunstnere, der spillede på Bent J.

Jensen og saxofonisten Benny Golson.

Der var mange kendte jazzmusikere bl. a. trompetisterne

Clark Terry og Harry "Sweets" Edison. Saxofonisterne Benny Golson, Charles Davis, Jesper Thilo og Jimmy Heath. Bassisten Niels Henning Ørsted Pedersen (NHØP).

Bent J's ry som institution og spillested var så stort, at mange unge talenter tilbød at spille gratis. Da Dansk Jazzforbund i 2003 kårede det til årets spillested, var det en yderligere cementering af stedets ry.

Skrantende økonomi

Bent Jensen har sagt

I de sidste år af stedets levetid var økonomien elendig, og der var mange forsøg på at rette den op. I 2002 spillede 60 lokale musikere en uges støttekoncerter til fordel for Bent J, men ingen af forsøgene havde nogen varig effekt.

På Bent J's sidste åbningdag var kulturrådmand Flemming Knudsen og borgmesterh1> Nicolai Wammen mødt op for at sige farvel. Det er Bent Jensen med ryggen til.

I de sidste par år blev Bent J drevet af en støtteforening. På det tidspunkt var Bent Jensen syg og magtede ikke at drive stedet.

Til Den Gamle By

Et par år inden lukningen henvendte Bent Jensen sig til Den Gamle By for at få jazzbaren på museum. Med et tilskud på 70.000 kr fra Kulturarvstyrelsen kunne Jazzbar Bent J så genopstå i Den Gamle By. I sin afskedstale 1. marts 2008 sagde Bent Jensen Da jazzbaren lukkede, havde den eksisteret i 35 år.
Lan Doky på klaver, Alex Riel på trommer og Niels Henning Ørsted Pedersen på bas på det gamle Bent J

En tro kopi

Armstrong reklamerer for et afføringsmiddel.

Den Gamle By gjorde sig store anstrengelser for, at jazzbaren kunne genopstå, nøjagtig som den så ud, da den lukkede. Alt blev fotograferet og målt op. Møbler og andet inventar samt facaden blev fjernet for at blive brugt i Den Gamle By. Den bygning, der nu huser Bent J, kommer fra København. Den oprindelige ligger stadig i Nørre Allé. Selvom værtshuset nu ligger i en anden bygning, fremtræder Bent J som en tro kopi af sit gamle jeg. Det har krævet opfindsomhed og omhu at placere værtshuset i et "fremmed" hus. Det er i høj grad lykkedes, men toilettet kunne ikke få den helt rigtige placering. Plakaten af Louis Armstrong, der reklamerer for et afføringsmiddel, sidder dog stadig på toiletdøren.

Genåbningen

Genåbningen af jazzbaren strakte sig over 3 weekender i maj/juni 2015.h1> En kvartet sammensat til lejligheden sørgede for den rette jazz-stemning under åbningen.h1> Den bestod af saxofonisten Jesper Thilo, trommeslageren Alex Riel, bassisten Jesper Carlsen og pianisten Heine Hansen. De havde alle tidligere spillet på det gamle Bent J.

Stadig levende

h1>

Det er Den Gamle Bys hensigt, at jazzværtshuset stadig skal fungere som spillested.h1> Der skal spilles live jazz, og gæsterne skal have mulighed for at købe øl - nøjagtigt som i gamle dage.

Bygningernes placering i Den Ganle By.