Varnas første vært
Restauratør S. P. Nielsen blev Varnas første vært. Hans åbningsmenu for det århusianske borgerskab bød på:
Ægte skildpaddesuppe
Hummer Parisienne
Lammeryg
Friske slikasparges
Unge ænder med salt
Kompot og flødeis med friske jordbær
I dag havde beskrivelsen nok været mere uforståelig og ikke så lidt længere.
Varna-soiréer
S. P. Nielsen indførte i 1913 Varna-soiréerne i samarbejde med ,journalist, revyforfatter og kommende ”pølsevognskonge” i Århus. (Til venstre ses en af datidens pølsevogne.)
En lang række af datidens kendteste personer inden for underholdning optrådte på disse fredagsaftener. Soiréerne blev ofte kombineret med dans og festfyrværkeri.
Lokale kræfter
Den lokale Ellen (Holm) Gottschalch (1894-1981) fra Vejlby sang sine første viser på Varna og blev senere kendt skuespiller og musicalstjerne bl.a. fra filmen “Mød mig på Cassiopeia” (1951) med ”Gå ud og gå en tur”
Den yderst populære operasanger og aarhusdreng, eller “Fønsebassen”, som byen kærligt kaldte ham, lod sin mørke bas lyde i sommernætterne - og blev det sent, kunne man tage den sidste turistbåd hjem kl. 23.30.
Poul Reumert
Poul Reumert (1883-1968), der allerede var kendt med den pirrende stumfilm ”Afgrunden” (1910) med Asta Nielsen, gav den med franske viser og oplæsning af scener fra Holberg.
Se "Afgrunden" på YouTube. Del 1 og del 2.
Glaspavillonen
Italienske militærorkestre var populære i denne periode. De kunne optræde på Varnas udendørs musiktribune, Glaspavillonen, der i 1915 blev importeret fra forlystelsesstedet i Stautrup. I 1917 indlagde kommunen elektricitet.
En tur til Varna
Varnas popularitet gav sig undertiden udslag i hyldestmusik og hyldestvers, der dog næppe finder en plads i den danske litteraturkanon:
-
Nu lyt til Glædens Bud:
Følg med i Skoven ud,
at kvæge Sjæl og Sind
og Roser få på Kind!
Se, ved den åbne Kyst
er herligt frit og Lyst!
og Bølgen ruller triste Tanker
væk fra vort Bryst.
Tekst og melodi af H. J. Clausen.
Fællesbadning 1913
I 1913 fik Varna sin egen badeanstalt efter en lang debat både i pressen og i byrådet. Det var nemlig et alvorligt spørgsmål om moral:
Om man virkeligt kunne have fællesbadning fra åben strand.
Det kunne man. Varnas badeanstalt blev nedlagt i 1950.
Dyrehave
I forbindelse med Varna var der i få år omkring Den første Verdenskrig anlagt en lille dyrehave som en kuriositet bag restauranten - en slags forløber for den nuværende og langt større Dyrehave, som blev anlagt i 1933.