Kommunen sælger Varna
Århus Kommune havde som ejer af Varna haft besvær - og tab - nok efter den seneste forpagters konkurs. Nu var den parat til at sælge, og Varna blev solgt til Odd Fellow Ordenen i Århus.
Odd Fellow Ordenen
Ordenen havde til huse i logebygningen i Christiansgade, hvor forholdene var blevet for trange.
bygning i Christiansgade. (Bygning nr. 2 fra højre)
I 1969 fik Ordenen mulighed for at købe Varna, der blev overtaget året efter for 850.000 kroner, men der fulgte betingelser med i købet. Der skulle fortsat drives offentlig restaurant, bygningens ydre måtte ikke laves om, og Varna skulle hjemfalde til kommunen efter 75 år.
Ny etage
Varna blev bygget om, og stueetagen blev nyindrettet som danserestaurant, Rosenhaven, med inspiration fra datidens kendte restaurant Palmehaven i Tivoli.
Odd Fellow Ordenen ønskede en ny logesal, og det blev muligt ved at indlægge et jernbeton-dæksel over restaurantens 500 kvadratmeter eksisterende midterparti, hvor der var 10 meter til loftet. Nye, fleksible foldedøre gjorde det muligt at opdele lokalet i flere mindre lokaler.
Ordenen bruger i dag selv førstesalen med 2 logesale, hvor der findes mødelokaler og de nødvendige faciliteter til selskabeligt samvær. Renoveringen kostede 2 millioner kr.
Verner Panton-tiden
Odd Fellow Ordenen vedtog at satse på det usædvanlige. Den kendte indretningsarkitekt kom til at forestå indretning og møblering af restaurationslokalerne. Verner Panton-tiden blev både berømt og berygtet.
Ombygningen blev begyndt i september 1970. Satsningen resulterede i et sprængt budget, men til gengæld fik Varna Pavillonen ikke blot nogle meget særprægede restaurationslokaler, men også et totalkoncept, der indbefattede design ned i mindste detalje: borde på ét ben, stole af stål, spisegrej og tjenernes uniform.
Chokeret publikum
Udvendig så Varna ud som i 1909, men da restauranten genåbnede den 1. maj 1971 som helårsforretning for første gang og med et interiør skabt i Verner Pantons fantasiverden med otte hovedfarver fra orange til turkis i 54 varianter og “hvinende” nuancer, blev publikum chokeret.
Ændringerne blev overalt omtalt i rosende vendinger. Det var nyt og spændende, publikum strømmede til, og omsætningen i restauranten oversteg alle forventninger.
Helge Hansen på banen igen
Det var igen med Helge Hansen som forpagter. Indtægterne fra restauranten i de første år oversteg det forventede, men i 1972/73 kom oliekrisen med stærkt stigende energipriser og svingende konjunkturer, og restauratørens økonomi blev truet.
En farverig æra
Den farverige æra varede knap 5 år til 1976/77, og det var, hvad Verner Panton selv havde forventet, at den fantastiske make-up kunne holde. Efter fem år ville folk have det gamle tilbage, men det var også i denne periode, hvor mange fik råd til lystbåde og sommerhuse, så det var efterhånden blevet småt med besøgende.
Ny indretning af logesalene
I begyndelsen af 1977 og et par år frem gennemførte Ordenen en modernisering af den lille logesal og Ordenens egne selskabslokaler. Indendørsarkitekten Inge Ehlers fik opgaven, og i 1980 fremstod de omtalte lokaler i en helt ny – men hyggelig og diskret stil.
Varna var nu en selskabs- og mødeforretning og kom til at føre en anonym tilværelse, hvor folk ofte troede, at det var lukket i en dyb tornerosesøvn,
Helge Hansens konkurs
Varna måtte i denne tid igen skifte forpagter, da Helge Hansen fik økonomiske vanskeligheder. Han havde i 1967 indgået et økonomisk samarbejde med den århusianske impresario, Preben Riis-Pedersen, om et hoteleventyr på Jamaica. Det kostede ham nu dyrt, og han gik personlig konkurs i 1972, men hustruen fik lov til at overtage forpagtningen.
I 1974 overtog Flemming Jensen forpagtningen, indtil Helge Hansen og frue vendte tilbage i årene 1977-81.
Varna Palæet
I årene 1981-93 hed forpagteren Leif Skriver. Han omdøbte Varna til Varna Palæet, da han tiltrådte.
Ny indretning
Ved 75-års jubilæet i 1984 bekostede Ordenen en udvendig restaurering, og restauranten blev ført tilbage til en lys og let indretning. Derefter stod generationerne atter i kø for at afholde konfirmationer, bryllupper og sølvbryllupper.
Finn Enevoldsen – ny ildsjæl
I 1993 blev Finn Enevoldsen forpagter og ny ildsjæl, der for en tid også skabte liv og indretning i Cafe Skovbrynet, der havde været lukket op til flere gange gennem årene. Her var der var plads til 60-70 kunder.
Finn Enevoldsen forlod ufrivilligt Varna i 2003, fordi han ikke ville acceptere en klækkelig forpagtningsafgift på 400.000 kroner mere om året, hvilket ville svare til en stigning på 70 %. Hans kontrakt var på 20 år, men han nåede kun halvdelen. Da han overtog Varna Palæet, var der blot to ansatte. I 2003 var antallet steget til 18, og den årlige omsætning var næsten firedoblet fra 3 til 11 millioner kroner.
René Knudsen
1. juli 2003 overtog René Knudsen Varna Palæets restaurant. Han forlod ligeledes Varna i utide i 2010.
Varna Palæet i dag
I 2010 blev Restaurant Varna overtaget af kokkene Palle Enevoldsen og Wassim Hallal. I løbet af 2010 blev der gennemført en totalrenovering af et efterhånden meget slidt hus, der nu har fået nye trægulve, vægge, lamper, lofter, inventar og nyt køkken. Der er plads til selskaber på 25-500 personer.
Hallals og Enevoldsens veje skiltes i slutningen af 2011. Palle Enevoldsen blev på Varna, og Wassim Hallal overtog køkkenet på Frederikshøj.
Læs mere
Lejligheden
Under taget på Varna ligger en lejlighed, som ikke var med på arkitektens oprindelige tegninger. Lejligheden blev indrettet, da der blev lagt en ekstra etage ind. Med den ekstra etage forsvandt 1930’ernes enorme loftshøjde med balkoner og prismelysekroner, og Varna blev et mere tidssvarende etablissement.
Lejligheden på 160 kvadratmeter har fem rum (bl.a. tårnene), stor stue, spisekøkken og bad. Rummene ligner ikke hinanden, og lejligheden fremstår som et labyrintisk virvar.