Du er her: Forsiden Turforslag Fra Tangkrogen til Ballehage Sculpture by the sea 2015 Søg på sitet:


Tangkrogen-Ballehage. Sculpture by the sea 2015 Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

4. gang

Sculpture by the sea blev afholdt for 4. gang, og i lighed med tidligere skete det langs stranden fra Tangkrogen til Ballehage. Udstillingen varede én måned, fra 5. juni til 5. juli.

Sculpture by the sea har altid været en publicumssucces. Her i 2011.

Der var 56 kunstværker med på udstillingen. De deltagende kunstnere kom fra 24 nationer.

- og pengene?

Pengene til afholdelsen af udstillingen kom fra en række sponsorer. De to hovedsponsorer var Salling-fondene og Aarhus Kommune. I tillæg til sponsorpengene gav A.P. Møller Fonden knap 2 millioner til udstillingen.

Åbningen

Ankah

Det var solskinsvejr til åbningen af udstillingen, der startede med koncert med soulsangeren Derefter fulgte taler af borgmester Jacob Bundsgaard, og arosdirektør Kronprinseparret plejer at være til stede på åbningsdagen, men det var ikke tilfældet i år.

Anmeldelserne

Pressens kunstanmeldere vendte for udstillingen som helhed tommelfingeren nedad, selvom de dog mente, at niveauet lå højere end de tidligere år. Det var udtryk som "værker, som mest ligner noget fra hobbykunstnernes værksteder;", "de spektakulære kunstoplevelser udebliver" og "Mange værker der står og ser lidt kedelige ud". Men der var dog værker, der fik en pæn og rosende omtale.

Rosende ord

Brasilianske Geraldo Zamporonis værk "Volatile Structure VI" fik en positiv omtale. Det var containere, der lå eller 'svævede' på store puder. Ifølge anmeldelserne var det et udfordrende værk, der arbejdede med en visuel ophævelse af tyngdeloven.

Geraldo Zamporoni: Volatile Structure VI

Værkets titel kan løseligt oversættes med: Ustabil konstruktion.

Også tjekkiske Jacub Geltners overvågningskameraer Nest 05 og danske Peter Callesens flydende anker Hopeless Dreams fik pæne ord med på vejen.

Jacub Geltner: Nest 05 og Peter Callesen: Hopeless Dreams.

Horizon

Værket: Horizon, skabt af Lucy Humphrey fra Australien, var også et af de roste værker. Placeret højt over havet og med horisonten ude i det fjerne virker det, som om værket var skabt til nøjagtigt dette sted. Den gennemsigtige, vandfyldte kugle spejler horisonten og vender op og ned på himmel og hav.

Lucy Humphrey: Horizon.

Det voksne publikum kunne stemme på deres favoritværk. Horizon fik flest stemmer og modtog prisen på 25.000 kr.

Back To Nature

Oppe i skoven stod værket Back To Nature. Det var skabt af Lisbeth Bank og Pernille Bøggild begge fra Danmark. Det var en akvarielignende montre, hævet over skovbunden i bordhøjde, indeholdende plastikdimser i forskellige former og farver.

Lisbeth Bank og Pernille Bøggild: Back To Nature.

Den kunstfaglige jury, der bestod af museumsinspektør Kamma Overgaard Hansen, museumsdirektør Gitte Ørskou og billedkunstneren Søren Taaning, skulle også uddele en pris. Prisen på 50.000 kr gik til Back To Nature. I begrundelsen for valget hed det bl.a., at det var:

Den uendelige bro

Børnene kunne også stemme på deres favorit. Valget og prisen på 25.000 gik til de danske arkitekter Johan Gjøde og Niels Povlsgaard for værket Den uendelige bro.

Johan Gjøde og Niels Povlsgaard: Den uendelige bro. Broen havde en diameter på 50 m.

Et af børnene havde på stemmesedlen skrevet at: “Den er anderledes og alligevel ikke anderledes”. Som noget helt nyt i 2015 tilbød Århus Kommune at vie par ude på broen.

Broen genopstår

Den uendelige bro blev som de øvrige værker fjernet, da udstillingen sluttede. Broen var blevet så populær og elsket, at der opstod et massivt ønske om, at broen skulle genopstilles og have blivende plads ved stranden neden for Varna.

I januar 2017 vedtog byrådet at afsætte 2 millioner til at genopføre broen og 150.000 årligt til vedligeholdelse af den.

Gi' en skulptur til Aarhus

Lauritz.com havde i lighed med tidligere år afholdt auktioner under sloganet: Gi' en skulptur til Aarhus. Man kunne donere effekter, der blev solgt på auktion. For de indkomne penge blev værket Hello Golem af den japanske kunstner Savako købt.

Savako: Hello Golem.

Hello Golem er nu opstillet ved Frederiksbjerg Skole.

The Garden

Sculpture by the sea 2015 blev den 4. og sidste. I 2017, hvor Aarhus er kulturhovedstad under sloganet Rethink, er Sculpture by the sea blevet gentænkt, og det har resulteret i et nyt udstillingskoncept, der skal have titlen The Garden. Udstillingen skal løbe af stablen i kulturåret og skal afholdes hvet 3. år. Den bliver større og mere spektakulær end Sculpture by the sea. The Garden er delt i 3: The Past, der skal afholdes på Aros, The Present i byrummet og The Future langs stranden fra Tangkrogen til Ballehage. Udstillingen i 2017 har fået titlen: The Garden - End of Times, Beginning of Times.