Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Marselisborg Slot > Skulpturer I >  Henrik         Søg på sitet:
Marselisborg Slot.  Prins Henrik (7),(17), (26) og (28)Se turen på Kort     Se Video    Gå til oversigten over Turforslag 
Prins Henrik (7), (17), (26) og (28)
Prins Henrik. Født i 1934.
Prins Henrik er repræsenteret i parken med 4 skulpturer, der er placeret vest for slottet.
Den ene "Åbent hjerte" (7) tæt på Forstbotanisk Have, den 2. "Torso" (17) i slottets midterakse ca. 100 meter vest for slottet og tæt på Urtehaven, den 3. "Elskende par" (26) i Rosenhaven og den 4. 600 m vest for Kavalerbygningen.
Åbent hjerte (7)
Skulpturen blev opstillet i parken i 2009.
Den er 1,50 m høj og 1,20 m bred. Soklen er 0,57 m høj.
Den har en fin placering på en bakke i en åben del af parken.
Den runde skulptur med dens åbninger og hulrum udstråler en ro, harmoni og blødhed, der på trods af sit volumen og solide fundament kan virke både skrøbelig og sårbar.
Skulpturens titel "Åbent hjerte" passer perfekt til den.
Prins Henrik: Åbent hjerte (7).
Torso (17)
”Torso” er en gengivelse af en lidt mindre udgave i bronze på 1,2 m i højden, som prinsgemalen skabte i midten af 1970'erne, og som er placeret i haven ved regentparrets franske residens, Château Caïx.
Inspiration fra Påskeøerne
Prins Henrik har været langt omkring for at finde inspiration, og måske har det været de usædvanlige figurer på Påskeøerne, der har været inspirationskilden, fortæller Prinsen.
En henvendelse fra Strib
Prins Henrik: Torso (17).
Prinsgemalen fik i 2007 en henvendelse fra den lille vestfynske by, Strib, om, at byen ønskede at erhverve en kopi af Torsoen.
Prinsen var ikke uinteresseret i at få sin kunst ud i det offentlige rum og imødekom derfor ønsket fra Strib. Resultatet blev, at byen ville bekoste fremstillingen af to bronzefigurer.
Den ene skulle opstilles i Strib, og den anden skulle foræres til regentparret for senere at blive opstillet i Marselisborg Slotspark.
Støbeformen gået tabt
Da arbejdet skulle i gang, viste det sig, at den originale støbeform var gået tabt.
Kronprins Frederik og prins Joachim så imidlertid gerne, at der nu blev støbt en større udgave af ”Torso”, for at figuren kunne syne af lidt mere, når den kom til at stå offentlig tilgængeligt i henholdsvis Strib og i den åbne park omkring Marselisborg Slot.
Det er dermed første gang nogensinde, at en skulptur, udført af en kongelig, er nået ud i det offentlige rum.
”Forstørrelsen”
Arbejdet med at ”forstørre” skulpturen fra 1,2 m til 2 m blev lagt i hænderne på den erfarne kunstner og skulptør, Jens Flemming Sørensen, der selv er repræsenteret med 3 bronzefigurer i parken.
De to skulpturer blev støbt i Pietrasanta i Italien på et bronzestøberi, som Jens Flemming Sørensen også bruger til egne værker.
Teknikken bag bronzestatuen kaldes "Cire perdue", en støbeteknik, som gør det muligt at kopiere fra originalen til den størrelse, kunstværket har i dag.
Mand/kvinde torso
Skulpturen en en dobbelt, tvekønnet torso, idet den ene side har bløde og runde kvindelige former, og den anden har mandlige, hårde og muskuløse træk.
I parken står torsoen ophøjet med masser af rum omkring sig og ligner en blanding af klassisk antik kunst og en Robocop-lignende figur fra en science fiction film.
Elskende par (26)
Skulpturen er opstillet i Rosenhaven og var en gave til Dronning Margrethe i anledning af hendes 70 års fødselsdag.
Prins Henrik: Elskende par (26).
Ny skulptur (28)
Billederne til venstre og nedenfor viser den seneste af Prins Henriks skulpturer. Den blev opstillet i slotsparken i sommeren 2014.
Den har fået en flot placering for enden af stien, der starter ved slottets nordside, går forbi Malteserbuen og ender i en lille plads omkranset af hække.
Selve skulpturen måler 147 cm i højden. Soklen har målene 75 cm X 75 cm og 50 cm i højden.
Kunstneriske aktiviteter
Hendes Majestæt dronning Margrethe II’s værker har ofte været udstillet, og hun har deltaget i forskellige kunstneriske aktiviteter, mens prinsen i mange år holdt sin kunst for sig selv.
Men Prins Henrik har også mange andre kreative sider.
Udover arbejdet med skulpturer, hvoraf en var med på udstillingen "Sculpture by the Sea" ved Tangkrogen i Århus i sommeren 2009, har han designet smykker og er i øvrigt en dygtig komponist og pianist.
Endvidere har han udgivet to digtsamlinger: Cantabile (2000) og Hviskende brise (2005) samt kogebøger.
I 2011 udgav han bogen: Fabula - Poésie et sculpture / Digt og skulptur. En samling af egne digte og skulpturer.
I efteråret 2013 havde Dronningen og Prinsen en fælles udstilling på Aros med titlen ”Pas de Deux Royal”.
© 
  Cire perdue
Over en kerne af ler modelleres en figur i voks. Denne bliver indkapslet i en støbekappe af ler, voksen smeltes ud, og flydende bronze hældes ind i det herved opståede hulrum.
Støbekappen hugges væk, og kernen, som under støbningen er fastholdt på sin plads af lange søm gennem støbekappe, hulrum og kerne, fjernes.
Hvis støbningen mislykkes, må man begynde forfra, da voksoriginalen er gået tabt.
(Citeret efter Den Store Danske Encyklopædi.)