Du er her: Forsiden Turforslag Byporte Mejlgades port Søg på sitet:

Byens porte Mejlgades port
Se turen på;Kort Gå til oversigtenTurforslag


Mejlgade - den nordre port

I ældre middelalder stod den nordre port ved den dengang eksisterende Skt. Olufs kirke i Mejlgade ved Sankt Olufs Gade. Ved overgangen til 1600-årene var denne port rykket ud til Borrebækken ud for nr. 55 og den nu forsvundne Smedegade eller Smedegyde, der lå syd for Sydbanks nuværende bygning. Fra 1700-årenes sidste del til 1850 blev porten flyttet til Molsgade for at indhente de nye bebyggelser.

Tre flytninger

Byporten i Mejlgade er således blevet flyttet ikke mindre end tre gange. Flere af byens andre porte har også ligget tættere på byens midte, men Mejlgade var en vækstzone med mange købmandsgårde. Gaden var i mange år byens hovedgade. Mejlgade var den første gade, der blev asfalteret i Århus lige omkring 1900.

Mejlgade. Akvarel af Frederik Visby.

Mejlgades haver


Mejlgades haver mod bugten. Billede fra ca 1865 set fra Skolebakken.
Den sidste port i Mejlgade lå til højre for Mejlborg lige efter Molsgade regnet fra Østbanetorvet.

Plankeværket mod bugten

Her ses Mejlgades haver og plankeværket. Den lille sti langs bugten blev planeret omkring denne tid.

Se mere om området i Kommuneatlas.

Læs mere

Hvad betyder Mejlgade ?

Betydningen af gadenavnet er usikkert, men navneformerne Meddelgade og Middelgade kan henvise til, at gaden er en ”mellemgade”. I 2004 blev der bygget nyt hus bag ved Mejlgade 26 mod den gamle kirkegård. Moesgård Museum fik lov at grave på stedet og fandt måske en forklaring på ”mellemgade”

Et enestående fund


Her ved nr. 26 har der ligget en købmandsgård eller en præstebolig i bindingsværk. Gården lå tæt ved kysten, så fladbundede skibe har kunnet komme tæt på for at losse og laste, og man har nemt kunnet trille tønder ned i en enestående og velbevaret kælder med trapper fra 1300-tallet. Derudover fandt arkæologerne øst for den nuværende Mejlgade og ud mod det grønne område et nyt gadeforløb med mønter og resterne af en arkade, hvor der måske har været handlet.

Nyt gadeniveau

Undervejs i afdækningen stødte museumsfolkene på ikke mindre end seks lag af forskellige belægninger i gadeniveau. Nederst lå et lag af sten på sand fra omkring 1200-tallet, og siden er vejen blevet belagt med lag af henholdsvis bjælker og senere træflis.

Mellemgade ?


Mejlgade har således løbet parallelt mellem det ”genfundne” gadeforløb og Studsgade. Gadeforløbet strakte sig ind på nabogrunden mod nord, men arkæologerne har ikke haft lejlighed til at grave her. Efter udgravningerne blev alt dækket til igen, og et nyt hus rejste sig på stedet. Et stykke af den gamle kirkegård gik ind under bygningen.

Visbys akvarel. Borrebækken ogVennelystbækken har forenet sig i Mejlgadeud for nr. 55. Bækken er for længst lagt i rør.Her lå Mejlgades port i 1600 årene, indenden flyttede ud til Molsgade.
Hent turen som mp3-fil på downloadsiden.