Vesterport
Området omkring Vesterport har ligget inden for Århus bys grænser siden 1200-tallet. Byens vestlige port førte mod Viborg og stod for enden af nuværende Vesterports udmunding i Vesterbro Torv.
Begrebsforvirring
Der kan være nogen begrebsforvirring omkring navnet på gaden Vesterport. Det lille stykke af Vestergade, som drejede skarpt mod nord op mod Vesterbro Torv, var ikke særlig langt og kaldtes derfor ofte for Lille Vestergade. I 1910 fik dette stykke gade navnet Vesterport.
Vesterbro Torv
Lige uden for byporten lå et kvægtorv, senere grisetorv, der nu er identisk med Vesterbro Torv. Herfra førte vejene mod Brendstrup og Viborg.
Tolderstien
Tolderstien og Vejen Bag om byen fortsatte langs Nørregade til Munkegade med Munkeport og videre ad det nuværende Nørre Allé til Nørreport. Vejen var her nærmest en sti, der gik langs med hegnet eller stakittet, der udgjorde byens grænse til landet. Byen ejede store marker og vange uden for bygrænsen.
Vesterport nr. 8
Bygningerne er en tidligere købmandsgård, der blev fredet i 1970. Den lå bekvemt for de bønder, der medbragte landbrugsprodukter, som villigt blev aftaget af købmænd, hvis gårde lå lige på den anden side af byporten.
Kaserne
Gården tjente i 1800-tallet som indkvartering for soldater med spisesal i kælderen, indtil rigtige kaserner i Århus blev bygget. Gården ved Vesterport var blot en af de mange bygninger i byens mange baggårde, der var indrettet som små kaserner.
Levende musik
I forhuset, hvor der i dag er indrettet lejligheder, boede en overgang byens garnisonskommandant. Beboerne i området kunne hver dag mellem kl. 12 og 13 lytte til regimentsmusikken, der blev spillet til ære for kommandanten. Den muntre musik i gaden, som dengang hed Lille Vestergade, ophørte i slutningen 1800-tallet ved opførelsen af mere hensigtsmæssigt indrettede kaserner i Århus. Bygningskomplekset havde også indgang fra Nørregade og husede prøjsiske tropper, da byen var besat i 1864.
Hent turen som mp3-fil på downloadsiden