Du er her: Forsiden Turforslag H.C. Andersen Domkirken Søg på sitet:

Århus - HC Andersen. Domkirken Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

1. besøg i Domkirken

H. C. Andersen havde været gæst hos sin forlægger A. F. Elmquist i Mejlgade 48 på tredjedagen efter sin ankomst til Skibsbroen i Aarhus den 1. juni 1830. Fredag den 5. juni lånte han Elmquists ekvipage for at drage videre til Randers, men forinden nåede han at besøge Domkirken sammen med sin vært.

Sådan så Domkirken ud, da H.C. Andersen besøgte den i 1830. Kirken fik nyt spir ved tårnombygningen 1877-82. Til højre tæt ved kirken ligger Fullings Vinkældergaard.

Uimponeret

Domkirken var tilsyneladende også et ”must” for turisterne i byen dengang. Hans vært, Elmquist, var stolt af kirken, men Hans Christian selv lod sig ikke dupere af den 93 meter lange kirke. I brevet til Ludvig Læssøe den 4. juni skriver han:

Gipser Gianelli

Den ”omvandrende” gipser var italieneren, Gianelli, der ikke kun ødelagde epitafierne i Domkirken, men også drog rundt i Østjylland, hvor han fik malet flere kirkers epitafierammer hvide.

Interiør fra Domkirken malet af Peter Holm i 1833.

Martinus Rørbyes version

H. C. Andersens rejsefælle, Martinus Rørbye, var også på besøg i Domkirken og fortæller i sin dagbog ligeledes om Gianelli. Han er som kunstmaler endnu mere pikeret over gipseren end digteren:

Turistattraktionen Drakenberg

Portrætmaleri af Drakenberg fra 1741. Udført af svenske C.G. Pilo.

I Domkirken lå Christian Jacobsen Drakenberg ”begravet”, og han var en større turistattraktion i Aarhus end selve Domkirken. Han gjorde til gengæld dybt indtryk på den unge poet. s mumificerede lig lå dengang til skue i en åben kiste af gult træ i Laurits Ebbesens kapel, lige indenfor til venstre i kirken. I samme brev til Læssøe skriver han:

Den ventede konge, der besøgte Aarhus i 1830, var Frederik VI.

Andersens andet besøg i Domkirken i 1850

Skt. Knuds Kirke i Odense. Andersen fandt den mere imponerende end Domkirken i Aarhus.

20 år senere, søndag den 26. maj 1850, fik H. C. Andersen igen lejlighed til at besøge Domkirken. Han var som sædvanligt ankommet til Skibsbroen, denne gang fra Kalundborg med dampskibet Laaland. Han havde travlt, for han skulle videre på besøg hos papirfabrikant Michael Drewsen i Silkeborg. I Dagbogen skriver han:

Kort printvenlig beskrivelse af turen her