Du er her: Forsiden Turforslag H.C. Andersen Storetorv Søg på sitet:

Århus - HC Andersen. Storetorv Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

Ikke helt som ventet

H. C. Andersen fik en enkelt overnatning i Aarhus i sommeren 1845. Hans korte besøg i byen gik ikke helt, som han havde forventet.

H.C. Andersen fotograferet i 1847 af Ferdinand Petersen. Daguerreotypiet er det ældst kendte fotografiske portræt af Andersen. (Det Kongelige Bibliotek)

Efter et ophold på herregården Glorup var han den 30. juli kommet med postvognen til Vejle og videre med ekstrapost over Horsens til Skanderborg. Han rejste bl.a. sammen med lensbaron Gyldenkrone, som han besøgte på Vilhelmsborg otte år efter i 1853.

Professor Andersen

I Skanderborg skulle H. C. Andersen deltage i afsløringen af Bertel Thorvaldsens monument for Frederik VI på Slotsbanken ved Skanderborg Kirke. Han var nu berømt og havde fået tildelt sine første ordener både fra ind- og udland, og han kunne nu tituleres "professor", fortæller Tommy Jervidal i sin bog om digterens besøg i det østjyske.

Samarbejde med J. P. E. Hartmann

H. C. Andersen var blevet opfordret til at skrive en kantate til indvielsen af mindesmærket. Det resulterede i digtet, ”Kong Frederik den Sjette, Gud gav ham mange Aar”, som J. P. E. Hartmann satte musik til. I "Mit Livs Eventyr" kapitel 12 fortæller han:

Indtoget i Aarhus

Efter den storslåede ceremoni i Skanderborg med over 10.000 deltagere, ankom H. C. Andersen den næste dag om eftermiddagen til Aarhus sammen med de københavnske studentersangere. I samme kapitel 12 i Mit livs eventyr findes en lille morsom beretning om hans ankomst til byen og hans kortvarige ophold:

”Slavemarkedet”

Torvet, der har fungeret som ”slavemarked”, er det nuværende Store Torv, og H. C. Andersen havde måske taget et værelse på Hotel Royal.

Hotel Royal, som det så ud, da H. C. Andersen overnattede i 1845. Bygningen til højre er Nationalbankens filial. Yderst til højre ses byens rådhus. (Litografi fra 1838).

Det må så afgjort have været en streg i regningen for den nu særdeles berømte digter, men han synes alligevel at have taget situationen fra den humoristiske side.

Tegning fra 1826. Sådan så Store Torv også ud, da H.C. Andersen stod der i 1845. Her 20.12.1826 er folk optaget af at se på linedanseren Christian Roat.

Til bal på Skolebakken

H. C. Andersen nåede meget på vejen fra Skanderborg til byen og under sit korte ophold i Aarhus. I Almanakken fremgår det summarisk, at han om fredagen den 1. august foretog sig mere, end der er skrevet om i brevene:

Besøg hos Elmquist

Andersen nåede altså at besøge redaktør A. F. Elmquist i Mejlgade 48, men han var åbenbart ikke blevet inviteret til at overnatte.

Hjem med dampskibet Hertha

H. C. Andersen forsatte den næste dag tidligt om morgenen til København med dampskibet ”Hertha” fra Skibsbroen.

Læs mere

Kantate ved mindehøjtideligheden for den folkekære Frederik VI:

Kong Frederik den Sjette, Gud gav ham mange Aar, Han vilde Folkets Lykke, ved det hans Bauta staaer; Saa deiligt grønnes Skoven ved Søen blank og klar, De tyder den Erindring, som han i Folket har. Det er herligt at vinde hvert Hjerte! Hans Barndoms Aar var haarde, han prøved Livet tungt, Men til hans sidste Dage blev Hjertet mildt og ungt; Hans Ord var fast som Villien, hans Hjerte var saa blødt, Meer folkelig en Konge vist ingen Tid er født. Det er herligt at vinde hvert Hjerte! Forkuet, traadt med Foden den stakkels Bonde laae, Kong Frederik ham reiste, hans Hjerte vilde saa; Og Marken stod med Grøde og Haverne med Frugt Og Kinderne blev røde og Tankerne fik Flugt. Det er herligt at vinde hvert Hjerte! En Taare i hans Øie den Sortes Lænker brød, I Konge-Solens Straaler trygt Aandens Væxt fremskjød; Det var omkring sit Hjerte han Kronens Guldring bar, Det var i al hans Tanke at Folkets Lykke var. Det er herligt at vinde hvert Hjerte! Og Folkeaandens Maitræe han planted før sin Død, Ham Bonden bar til Graven, al Folkets Taarer flød; Velsignet er hans Minde, fra Slægt til Slægt det gaaer; Han vilde Folkets Lykke, ved det hans Bauta staaer. Det er herligt at vinde hvert Hjerte!
Kilde: H.C. Andersen: Samlede Skrifter. Bind XII. 1879.
Kort printvenlig beskrivelse af turen her