Du er her: Forsiden Turforslag H.C. Andersen Skibsbroen 1860'erne Søg på sitet:

Århus - HC Andersen. Skibsbroen 1860erne Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

Til Frijsenborg i 1863

I 1860’erne besøgte H. C. Andersen slottet, Frijsenborg, ved Hammel tre gange og kom hver gang gennem Aarhus.

Fotoet viser Aarhus Havn, som den så ud omkring 1864.

Den første gang var den 8. juli 1863, hvor en vogn holdt parat ved Skibsbroen til den nu særdeles kendte H. C. Andersen. Digteren skulle straks videre til Frijsenborg, hvor han skulle besøge lensgreveparret Thyra og C.E. Krag-Juel-Vind-Frijs - den senere konseilspræsident. I Dagbogen noterer han kort:

Retur til Sjælland

Søndag den 19. juli var H. C. Andersen ifølge sin Dagbog tilbage på havnen i Aarhus - nu for at tage dampskibet, Eideren, tilbage til Korsør og videre til godset Basnæs:

På Frijsenborg i sommeren 1865

To år efter sit første besøg på Frijsenborg ankom H.C. Andersen igen til Aarhus. Det skete mandag den 12. juni 1865. Han ankom til Skibsbroen fra et ophold på godset Basnæs og skulle straks videre til Frijsenborg. I Dagbogen berettes som altid meget udførligt om tidspunkterne for rejserne og vejrforholdene:

Dampskibet Skirner, som H. C. Andersen ankom med 12. juni 1865.

Fra Skibsbroen til Frijsenborg

Andersen, der var forsinket, traf til alt held konsul Mørk på Skibsbroen. Mens Andersen nettede sig på et nærliggende "Vertshus", skaffede Mørk en "Vogn med Kalesche", der kunne køre digteren til Frijsenborg. Om ankomsten til Aarhus skriver H. C. Andersen i Dagbogen:

Den 16. juli returnerede H. C. Andersen til Aarhus fra Frijsenborg om morgenen for at sejle til Korsør. Denne gang var han på vej til herregården Glorup ved Nyborg.

Sidste ophold på Frijsenborg 1868

Den sidste gang H. C. Andersen lagde an ved Dampskibsbroen i Aarhus, kom han direkte fra godset, Holsteinsborg, via Korsør for at fortsætte til Frijsenborg. Opholdet i 1868 blev også hans sidste på det fornemme gods. Besøget varede fra den 17. til den 30. august. I Dagbogen skildrer han sin ankomst:

Vue over Aarhus og havnen. Billedet er taget fra Wallensteins skanse, hvor Skansepalæet nu ligger. (Foto ca. 1865).

Et nyt Frijsenborg

H. C. Andersen når også denne gang at hilse på bekendte på den korte tur gennem Aarhus. Det er, som om han støder på dem overalt, og han er god til at sende hilsener videre i sine breve. I et brev til Niels W. Gade skriver han den 24. august fra Frijsenborg, der netop var blevet total ombygget:

Foto af H. C. Andersen fra 1865. Fotograf: Henrik Tilemann.

Tre herregårdsophold

Da opholdet den 30. august var forbi, udskibede han sig fra Aarhus for at tage samme vej tilbage til Korsør og videre til herregården Glorup ved Nyborg. Han måtte dog aflyse det sidste ophold på Glorup og tage til København på grund af et skinnebenssår, han havde pådraget sig, og som ikke ville læges.

Kort printvenlig beskrivelse af turen her