Du er her: Forsiden Turforslag H.C. Andersen Frijsenborg 1865 Søg på sitet:

Århus - HC Andersen. Frijsenborg 1865 Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

Atter på Frijsenborg sommeren 1865

To år efter sit første besøg på Frijsenborg ankom H.C. Andersen den 12. juni 1865 igen til Aarhus en dag forsinket efter et ophold på godset Basnæs. Efter et superkort ophold i byen kører han videre til Frijsenborg.

Foto: Henrik Tilemann 1865. Andersens egen kommentar til billedet: "Billedet viser Dame-Kredsen om mig, du vil kjende Grevinden, maaskee ogsaa Mathilde Bournonville [damen længst t.v.], der er Lærerinde for Ritmester Haffners Børn og var her da Brev-Billedet blev taget."

I Dagbogen afgives nøje beretning:

Et heldigt træf

Skibsbroen mødte den forsinkede Andersen ”Consul Mørk”. var bl. a. journalist ved Aarhus Stiftstidende. Han har sikkert været på Skibsbroen for at se, om byen fik besøg af kendte personer, der burde omtales i avisen. Mens Andersen har nettet sig i det nærmeste "Vertshus", har Mørk skaffet den fortravlede digter en "Vogn med Kalesche".

Udsnit af foto taget af Henrik Tilemann i 1865. Andersens egen kommentar til billedet: "Moersomt finder jeg det hvor jeg sidder som lystig Bonde og svinger med Hatten."

Langt fra alt

H.C. Andersen tilbragte længere tid på Frijsenborg end først planlagt og fik skrevet mange breve herfra. Han befinder sig godt, men herregården ligger langt væk fra alt. Han savner breve fra sine venner, og han savner kulturoplevelser. Den 14. juni 1865 skriver han til Therese Henriques:

Mine ”Velmenende Venner”

I sin Dagbog beklager Andersen sig over en henvendelse fra J. M. Mørk om “at læse en Aften for en Deel af Beboerne” i Aarhus, når han kommer forbi på vej tilbage til Sjælland. Mørk har nok ønsket lidt ”returkommission” for tjenesten, han ydede Andersen ved dennes ankomst ugen før. Beklagelsen lyder således i et brev til Henriette Collin fra den 20. juni, hvor han får afløb for alt det, der rumsterer inde i ham:

”Anderseniana”

Samme brev indeholder også en stolthed over, at han nu er blevet ”samleobjekt”:

Begge billeder er fotograferet af Henrik Tilemann i 1865.

Tilbage til Aarhus

Søndag den 16. juli stod digteren igen på havnefronten i Aarhus efter sit ophold på Frijsenborg:

Udsnit af foto taget af Henrik Tilemann 15. juli 1865, dagen før afrejsen.

skriver han i Dagbogen. Han sejlede til Korsør og den følgende dag rejste han videre til næste stop, herregården Glorup ved Nyborg.

Læs mere

Andersen og velgørenhedsarbejde

H. C. Andersen deltog gerne i velgørenhedsarbejde. I et brev fra den 14. juli til Jonna Stampe omtaler han stolt de mange fotografier, der blev taget af ham på Frijsenborg til fordel for et velgørenhedsarbejde i Nørresundby:

    ”.. Søndag stor Bazar paa Hinnerup Stationen, til Indtægt for de Brandlidte; her er taget over 50 Photographie-Portrætter af mig, jeg har paa hvert af disse skrevet eet eller andet lille Vers af mine Digte og de skulle nu hver sælges for 4 Mark Stykket for at forøge Indtægten…”

Den 17. juni 1865 nedbrændte over 100 bygninger i Nørresundby, og over 108 familier blev hjemløse. HCA var altid bekymret for de svage i samfundet og forde mennesker, der led efter at have mistet deres kære i krig, i ulykker eller ved brand. Herover er et eksempel på et af de 50 portrætkort, som blev solgt på basaren på Hinnerup Station for 4 Mark stykket. På bagsiden af portrættet står verset: I Norden jeg skar i en Græstørv Mit Navn paa den danske Ø, Snart voxer Græsset derover, Alle Minderne døe.

Kort printvenlig beskrivelse af turen her