Du er her:  Forsiden > Turforslag >  Marselisborg Slot > Skulpturer III >  Hein         Søg på sitet:
Marselisborg Slot.  Piet Hein (25)Se turen på Kort     Se Video    Gå til oversigten over Turforslag 
Piet Hein: Ægget (25)
Piet Hein. 1905 - 1996.
Med Super-ellipsen og det 3-dimensionale superæg fandt Piet Hein på en enkel og genial formel, der forener cirklen og kvadratet.
Superægget er et naturligt forløb af former, der aldrig ender, og ægget udstråler den perfekte harmoni.
Personlig gave
Ægget er en personlig gave til Dronning Margrethe og Prins Henrik fra Jørgen Roed, der tidligere var direktør for Scanticon i Skåde Bakker.
Scanticon blev opført i 1967-69 og er tegnet af arkitekterne Friis & Moltke. I dag er Scanticon kursuscenter for Handelsfagskolen i Odder.
Placeret i Marselisborg Slotspark
Baggrunden for gaven var Jørgen Roeds mangeårige venskab med Piet Hein, som ved åbningen af Scanticon forærede skulpturen til Jørgen Roed.
Superægget flyttede med direktøren til Princeton, men da ægget fik "hjemvé" efter 25 år i USA, og Jørgen Roed gerne ville sætte et minde for Piet Hein på et smukt og offentligt tilgængeligt sted i sin hjemby, blev det placeret her i Marselisborg Slotspark.
Opstillet 2003
Superægget blev fløjet hjem, pudset, slebet og lakeret med autolak af Mercedes-kvalitet, inden det blev stillet op i 2003. Dronning Margrethe havde selv udpeget stedet, hvor ægget skulle stå.
Selve Superægget er indvendigt fremstillet af glasfiber, så det ikke er så tungt. Ydersiden er dog beklædt med metal.
Det er 1,75 m. højt og har en bredde på 1,40m. Soklen er 0,40 m. høj.
Soklen
Soklen er tegnet af professor, arkitekt Knud Friis, og dronningen har forfattet den enkle og præcise tekst på pladen ved siden af skulpturen.
Multikunstner
Piet Hein var multikunstner, kendt som tegner, matematiker og forfatter til Gruk-digtene under pseudonymet Kumbel.
Du kan læse en kort biografi her og om udviklingen af hans industrielle design på virksomhedens hjemmeside.
Dronning Margrethe har forfattet den enkle og præcise tekst.
Superellipsen og superægget
Superægget er den tredimensionelle udgave af SUPERELLIPSE® formlen. Superægget blev første gang "lagt" i 1965 hos fabrikant Skjøde i Skjern.
Superægget blev meget populært og blev en stor eksportartikel især til USA. Virksomheden som dengang producerede superægget måtte tage sig et internationalt navn og kom til at hedde The Super-Egg World Center.
Superægget produceres stadig i Danmark og har siden været et meget populært stykke legetøj for voksne, og det hedder også populært "et Anti-Stress Æg".
Der findes også et superæg i Skjern.
Du kan kan læse meget mere om matematikken bag superellipsen og superægget her.
©