Dronning Alexandrines have
Det er Prinsesse og senere Dronning Alexandrine, der anlagde Marselisborg Slots have på den bare mark på grundlag af havearkitekt L. Chr. Diederichsens planer. Hun var meget vidende om botanik og tilbragte megen tid sammen med sin gemal med at vedligeholde parken. Dronning Alexandrine forblev gennem alle årene en stor haveentusiast og var protektor for bl.a. Det kongelige danske Haveselskab og Dansk Chrysantemum Selskab. I følge Dronning Alexandrines hofdame gennem 12 år, Else Beck (kaldt Bella), var Marselisborg:
-
”lidt øde til at begynde med, men haveinteressen var stor, også hos Kongen. De gik altid og rodede i haven. Byggede tepavillonen osv”
Her citeret efter Randi Buchwaldts bog "Marselisborg : slot og fristed".
Prinsesse Benedikte fortæller
Prinsesse Benedikte beretter i bogen: Prinsesse Benedikte - Prinsessen i midten - om et sådan ”rum”, der delvist eksisterer i parken i dag:
-
”Der var dejligt på Marselisborg, med det kuperede terræn bag den lille sø og lidt vild og spændende vegetation.
Hver eftermiddag begav vi os ad den snorlige vej mellem slottet og et lille havehus, hvor vi drak te med farmor”
Tiden er 1952, hvor Frederik IX og Dronning Ingrid var i Grønland, og prinsesserne opholdt sig hos farmoderen, Dronning Alexandrine.
Der er ikke meget tilbage af Dronning Alexandrines oprindelige lille lystanlæg med bænke og stensætning omkring dammen og lysthuset. Lysthuset er væk og stensætningen fjernet, da den i følge Dronning Margrethe gav en del arbejde og meget lidt glæde. Der er heller ingen karper i dammen, da den ikke er dyb nok, men til gengæld præges det lille kuperede område af Lavarennes fantastiske skulptur, Grand Passeur (14), ude i søen og Poul Isbaks Tête-a-tête (15) og Erik Smeds Bæver (16) på den diminutive ø.
Dronning Alexandrines sidste år
Efter Christian X's død tog Dronning Alexandrine ofte tilbage til Marselisborg og tilbragte meget af sin tid på slottet med sin elskede have i sine sidste år. Hun forlængede tit sine ophold til langt ud på efteråret.
Dronning Alexandrines tilknytning til Århus
Frederik IX traf beslutningen om, at den jord, der skulle kastes på båren ved Dronning Alexandrines begravelse fra Slotskirken i København, skulle hentes fra Marselisborg Slotspark, hvor hun kendte hvert træ og hver busk og havde tilbragt nogle af sine bedste år.
(Aarhuus Stiftstidende 31.12.1952).