Inge-Lise Koefoed: En Milepæl (10)
Inge-Lise Koefoed er billedhugger og grafiker, uddannet på Kunsthåndværkerskolen. Hun har bl.a. været ansat som designer ved Den kgl. Porcelænsfabrik 1960-1965. I parken er hun repræsenteret med værket: En Milepæl.
En Milepæl
Dette værk er placeret synligt i parken, hvor vegetationen skifter og bevidst bliver vildtvoksende og uplejet. Inge-Lise Koefoed vælger sine sten med omhu, og hendes værker er en hyldest til alt levende. Hun har ladet sig inspirere af kranier, fossiler, insekter, naturens vekselvirkning og livets begyndelse, fortsættelse og uendelighed. Værket er udført i gnejs/granit og har målene 1,80 x 0,90 x 1,00 m. En Milepæl er skænket af Københavns Havn til Dronning Margrethe i anledning af hendes 50 års fødselsdag 16. april 1990.
Dokumentation
I stedet for den sædvanlige messingplade, der ofte sættes på skulpturer med modtagerens, kunstnerens og giverens navn, er den her erstattet af en sten med de relevante oplysninger. på billedet herunder ses den på jorden ved siden af selve skulturen.
Helleristning
På stenen har Inge-Lise Koefoed sat en arm med tilhørende hånd, hvor de 5 fingre er udstrakte. Inspirationen til figuren har hun fået fra en udtilling af sten med helleristninger på det tidligere egnsmuseum Færgegaarden ved Frederikssund. En sådan hånd kendes fra flere helleristninger. De er ofte forsynet med 4 streger ved siden af de udstrakte fingre. Man mener, der er tale om et , idet de 5 fingre og 4 streger tilsammen giver tallet 9, der svarer til længden af en graviditet i måneder.
Bogudgivelser
Der er udgivet en lille bog om denne skulptur: En milepæl : en solhymne til Dronning Margrethe II, 16. april 1990. Bogen er på blot 28 sider og udgivet af Københavns Havn i 1990. Inge-Lise Koefoed har sit eget værksted og hjemmeside. Hun har udgivet en bog om sit liv og sin kunst i 2008. Bogen har fået titlen: Spor.
Runeindskrift
På skulpturen findes en inskription på 4 linier. Teksten i de 4 linier er følgende:
1. linie: DANMARKS
2. linie: DRONNING
3. linie: M
4. linie: ANNO 164 1990
Teksten i 1. og 2. linie er skrevet i middelalderruner. I den 3. er brugt en urnordisk rune til Dronningens , og i sidste linie er der igen brugt middelalderruner og romertal, der viser Dronningens fødselsdag.
Weilbachs Kunstnerleksikon har en artikel om kunstneren.