Du er her: Forsiden Turforslag Vestre Kirkegård Indledning Erik Heide Søg på sitet:

Vestre Kirkegård - Erik Heide Se turen på Kort Gå til oversigten over Turforslag

Erik Heides granitkors (8)

Kommer man ind på kirkegården fra Silkeborgvej, er Erik Heides imponerende kors det første, man ser.

På græsplænen står Erik Heides monumentale granitkors og tjener som kunstnerisk udsmykning for den store fælles urnegravplads.

Korset af skånsk granit blev afsløret i juli 1977.

Det står meget synligt og helt uden fundament. Det er sat sammen af fire tilhuggede, næsten terningformede stenblokke. Blokkene er hugget til, så de falder ind mod hinanden som kiler, der holder sig selv på plads. Stenkompositionen brydes af et hul i midten mellem de fire sten. Monumentet, der er bekostet af kommunen, vejer 22 ton og er 2,5 m højt.

Korset som midtpunkt

Korset er midtpunkt for den store urnefællesgrav, hvor der ligger flere end 10.000 navnløse århusianere begravet. Det står øverst på det skrånende græsareal som et fælles monument for de mange, der har ønsket en anonym grav, og hvis urner derfor er nedgravet et eller andet sted på plænen.

Erik Heides granitkors giver en smuk oplevelse. Det bærer ingen kristne symboler ud over symbolet i sig selv. Det har ingen inskriptioner, men står som en samlende, smuk gravsten for de nedsatte urner.

En praktisk detalje

Erik Heides udtryksfulde symbol er omgivet af en stålrist i niveau med græsplænen. Under risten befinder der sig et vandbassin, så blomsterbuketter og kranse kan holde sig friske. Det ses ikke gerne, at de bliver strøet ud over den store plæne til gene for kirkegårdsgartnerens græsslåmaskine.

Erik Heide

Kunstneren er født 1934 i Øster Jølby på Mors. Han er uddannet på Kunstakademiets Malerskole 1951-54 og på Den Grafiske Skole i 1957. Siden 1958 har han dog udelukkende arbejdet som billedhugger.

Udsmykning af kirker

En del af Erik Heides værker består af udsmykninger i kirker. Blandt andet har han stået for totaludsmykning af tre kirker i Århus. Det drejer sig om Ellevangskirkens, Ravnsbjergkirkens og Møllevangskirkens kirkerum med alterbord, prædikestol, døbefont og krucifiks. Han har også lavet det kors, der står foran Fredenskirken i Viby i Århus. Det er hugget i sort, svensk granit.

Erik Heides granitkors på Vestre Kirkegård.

Arbejder i grove materialer

Hans arbejder er fortrinsvis i grove materialer som træ, granit og støbejern, hvori han udtrykker en dyb forståelse og respekt for de kristne grundsymboler, som han omsætter til et enkelt og kraftfuldt moderne formsprog. Heide har også skabt en række skulpturer af verdslig karakter i grove materialer og forenklede former. Det er ofte i skikkelse af dyr som fugle og fisk – og mennesker. Mange af hans værker findes på pladser og torve i Århus.

Stipendier og udmærkelser

Erik Heide har modtaget en række stipendier og udmærkelser og er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og på forskellige museer i provinsen. Han er medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen og er fast udstiller på Vraa-udstillingen og på Veksølund i Veksø ved Ballerup.

Kransepladsen

Ved Erik Heides kors ligger Kransepladsen langs stien. Kransepladsen benyttes, når afdøde begraves i et af urnegravstederne. Efter bisættelsen i et af kapellerne bliver blomster og kranse anbragt på dette særlige område, hvor de pårørende kan nyde dem. Et kort i en lille holder fortæller, hvem blomsterne er tiltænkt.

Efter en passende tid fjernes visne blomster og kranse af kirkegårdens personale.